Dan Narodne biblioteke Srbije

Izvor: RTS, 28.Feb.2020, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Narodne biblioteke Srbije

Dodelom nacionalne nagrade iz oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" koja je pripala Nebojši Kovačeviću i otvarnjem izložbe o Rastku Petroviću, Narodna biblioteka Srbije obeležila je svoj 188. rođendan.
Na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije okupljenima se prvo obratio Laslo Blašković koji čestitao delatnicima kuće koju vodi na uspešnoj godini.

"U 2019. godini zabeleženo je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 4.235.541 pretraga po elektronskim katalozima naše ustanove, dok je broj prikazanih zapisa 5.551.789. Narodna biblioteka je učestvovala u dva evropska projekta: Procvat pismenosti i Migracije kroz nauku i umetnost. Digitalna biblioteka NBS obogaćena je s 11 novih zbirki, od Kataloga gramofonskih ploča, preko fotografija o migracijama...do projekta Hartije od vrednosti - Krvavo zlato", kazao je Blašković i dodao da je Digitalnu NBS tokom protekle godine posetilo 62. 379 korisnika.
On je naveo da je pola miliona knjiga popisano u reviziji, nikad do kraja realizovanoj u poslednjih 40 godina.
"Intezivirane su pripreme za izgradnju novog depoa, objavljeno je fototipsko izdanje Beogradskog parimejnika, najstarijeg rukopisa iz fonda Biblioteke, publikovan veliki broj stručnih knjiga i časopisa" kazao je Blašković.
Novi depo Narodne biblioteka Srbije 2023. Miništar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je naglasio da je 188. rođendan NBS u diskontinuitetima srpske kulture i srpske države veliki datum i veliki vremenski raspon.

"Na duhovnim putevima kulture Narodna biblioteka Srbije bila je i ostaće jedan od knjičnih puteva našeg razvoja. Vreme knjige jste večno vreme i večna epoha ljudskog duha. Vemena se menjaju i u doba digitalizacije mi smo svedoci tih promena. Biblioteka će u budućnosti biti mesto traganja za informacijama i obrazovanjem u novim formatima i zbog toga razvoj Narodne biblioteke Srbije ima iste zadatke i ciljeve koje je imao i pre 188 godina", kazao je Vukosavljević.
Ministar je napomenuo da se radi na izdvajanju sredstava za izgradnju glavnog depoa biblioteke koji je neophodan.
"Verujem da će Narodna biblioteka Srbije dobiti novi depo 2023. godine ako se investicioni planovi budu realizovali onako kako je ti predviđeno" kazao je Vukosavljević.
Žiri u sastavu Novka Šokica Šuvaković i Zoran Paunović Dejan Vukićević i Željko Vučković i Snežana Nenezić jednosglasno je odlučio da nacionalnu nagradu iz oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" dodeli Nebojši Kovačeviću savetniku u NBS.
Kovačeviću je nagradu uručio direktor NBS Laslo Blašković.
U Narodnoj biblioteci Srbije otvorena je i izložba "Kroz pustinju i prašumu: putopis Rastka Petrovića" jasmine Tomašević i Nemanje Kalezića.
Kalezić je Tanjugu kazao da je postavka izložbe posvećena putopisu Rastka Petrovića kroz Afriku pod naslovom "Afrika" koji je on pisao na osnovu svog putovanja po "crnom kontinentu" iz 1929. godine,a knjiga je prvi put objavljena godinu dana kasnije.
Prvi na listi najtraženijih knjiga u javnim bibliotekama Srbije već dve godine su "Koreni" Dobrice Ćosića. Novu popularnost duguju RTS-ovoj seriji. 
Ukazom kneza Miloša Obrenovića prva ustanova kulture u zemlji Za dan osnivanja uzima se 28. februar 1832. godine kada je Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju biblioteke. U novembru iste godine Knez Miloš je naredio da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci. Tako je ustanovljena institucija obaveznog primerka.

Od 2002. godine Narodna biblioteka Srbije kao svoj dan slavi upravo 28. februar.Po istraživanju Dejana Ristića, objavljenom u knjizi "Kuća nesagorivih reči", biblioteka je osnovana 12. jula 1838. u Kragujevcu, a naredne godine preseljena u Beograd. Uspon u radu Narodne biblioteke nastao je 1853. godine kada je ukazom kneza Aleksandra uvedeno zvanje državnog bibliotekara u rangu profesora Velike škole.
U vreme kada je bibliotekar bio Janko Šafarik (1861-1869), biblioteka je preseljena u Kapetan-Mišino zdanje i tu je u levom prizemnom krilu, dočekala Prvi svetski rat.
Početkom Prvog svetskog rata jedan deo vrednijih, posebno starih rukopisnih knjiga, je evakuisan iz biblioteke i spakovan u voz. Preostale knjige i arhiva postale su ratni plen Nemačke i Bugarske (gde su odnete), a deo je ostao i propao. Nestala su u ratnom metežu pored knjiga i tri najvažnija stara srpska rukopisa: "Nikoljsko jevanđelje", "Zbornik popa Dragolja" i "Prizrenski prepis Dušanovog zakonika".
U Prvom svetskom ratu biblioteka je ostala bez svojih prostorija, pa je 1920. godine za njene potrebe otkupljena fabrika i „Kartonaža Milana Vape", na Kosančićevom vencu. Za nju je plaćeno 3.200.000 dinara, a rad je otpočeo početkom 1922. godine.
Za vreme bombradovanja uništen velike deo knjižnog fonda Zgrada biblioteke na Kosančićevom vencu pogođena je 6. aprila 1941. godine prilikom nemačkog bombardovanja Beograda i veliki deo knjižnog fonda je tada uništen.

Uništen je knjižni fond od oko 500.000 svezaka, kao i zbirka od 1424 ćirilična rukopisa i povelje (12-17. vek), kartografska i grafička zbirka od 1500 brojeva, zbirke od 4.000 naslova časopisa i 1800 naslova novina, zatim značajna i nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulture i političke istorije Srbije i Jugoslavije (Lukijan Mušicki, Vuk Karadžić, Đura Daničić, Pavel Šafarik.
Kamen temeljac za izgradnju nove namenske zgrade Narodne biblioteke Srbije svečano je postavljeno 20. oktobra 1966. godine, a radovi na zdanju površine 24.000 metara kvadratnih završeni su šest godina kasnije 1972. godine.
Preseljenje u novu zgradu započelo je maja 1972. godine. Nova namenska zgrada Narodne biblioteke na Vračaru svečano je otvorena 6. april 1973. godine.Zgradu je projektovao arhitekta Ivo Kurtović i ubraja se u spomenike kulture. 
Tokom rata jedan deo tih knjiga je nestao i kasnije vraćen, dok postoje knjige koje do sada nisu vraćene. 
Narodna biblioteka Srbije, sa oko šest miliona bibliotečkih jedinica iz razdoblja od 11. do 21. veka, predstavlja izuzetnu zbirku pokretne kulturne baštine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Narodna biblioteka Srbije obeležila 188. rođendan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2020

Dodelom nacionalne nagrade iz oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" koja je pripala Nebojši Kovačeviću i otvaranjem izložbe o Rastku Petroviću, danas je Narodna biblioteka Srbije obeležila svoj 188. rođendan...Na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije okupljenima se prvo obratio Lalslo Blašković...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.