Izvor: Blic, 26.Dec.2008, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najvažniji događaji iz kulture u 2008. godini

Agencija Beta sačinila je listu kulturnih događaja koji su obeležili ovu godinu. Tekst prenosimo uz izvesna skraćenja.

1. Rekonstrukcija Narodnog muzeja

Početak rekonstrukcije Narodnog muzeja u Beogradu odložen jezbog spornih tačaka u ugovoru s firmom zaduženom za izgradnju depoa. Narodni muzej više od pet godina nema stalnu postavku zbog loših uslova.

2. Izložbe Narodnog muzeja

Narodni muzej u Beogradu priredio je tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2008. nekoliko značajnih izložbi u Srbiji i regionu, među kojima su i postavke o Lepenskom viru, o kulturi praistorijske Vinče, izložba sto vrhunskih dela hrvatske umetnosti.

3. Veličkovićeva nagrada

Slikar Vladimir Veličković ustanovio je, u saradnji s Galerijom „Haos", nagradu za najbolji crtež za umetnike do 40 godina starosti.

4. Časopis „Zenit"

Narodna biblioteka Srbije, Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Izdavačko preduzeće „Prosvjeta" iz Zagreba objavili su fototipsko izdanje svih brojeva jugoslovenskog avangardnog časopisa „Zenit", kao i monografiju „Zenit 1921-1926" Vidosave Golubović i Irine Subotić.

5. Filmske nagrade

Međunarodni uspeh renomiranih srpskih filmskih stvaralaca, među kojima su Goran Paskaljević i Goran Marković. U januaru je u Njujorku priređena retrospektiva filmova Paskaljevića, dok je film Gorana Markovića „Turneja" osvojio više priznanja na uglednim festivalima.

6. Da Vinči u Srbiji

Nišlije i Beograđani tokom leta su bili u prilici da vide modele mašina i naprava izrađenih prema crtežima Leonarda da Vinčija (1452-1519), zahvaljujući Niškoj art fondaciji.

7. „Kustendorf"

Od 14. do 21. januara u Drvengradu na Mećavniku održan je prvi Filmski i muzički festival „Kustendorf", čiji je osnivač Emir Kusturica.

8. Festival igre

U „Sava centru" u Beogradu početkom aprila je nastupio baletski ansambl milanske Skale, koji je otvorio Peti beogradski festival igre.

9. Zaboravljena arhiva

U depou Arhiva Srbije u Karnegijevoj ulici u Beogradu krajem avgusta pronađeno je obilje važne arhivske građe iz 19. i 20. veka. Ta građa čuvana je na neodgovarajući način, nepopisana i neobrađena.

10. „Dragulj Medine"

„Beobuk" je u avgustu objavio roman „Dragulj Medine" Šeri Džons, što je izazvalo negodovanje Islamske zajednice u Srbiji. Roman je zbog toga povučen iz prodaje, ali je nakon reagovanja javnosti vraćen u knjižare.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.