Izvor: Blic, 16.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Desanka Maksimović" pesniku Miroslavu Maksimoviću

Književna nagrada "Desanka Maksimović", koja se dodeljuje za celokupno delo i doprinos srpskom pesništvu, pripala je ove godine Miroslavu Maksimoviću, pesniku iz Beograda.



Valjevo i Brankovina, zavičaj najveće srpske pesnikinje Desanke Maksimović, bili su danas u znaku pesništva - dodele tog priznanja. Nagradu u vidu povelje i skulpture najveće srpske pesnikinje, Maksimoviću je u ime Zadužbine "Desanka Maksimović" uručila Ana Ćosić Lukić, predsednik Zadužbine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Saopštavajući u ime žirija odluku o dodeli nagrade Miroslavu Maksimoviću, član Bogdan Popović je rekao da on spada u retke pesnike velikih kritičkih standarda i pouzdanih kritičkih merila.

Zahvaljujući se na nagradi, Maksimović je rekao da bi Desanka Maksimović, da je danas živa, isto to što je radila nekada, radila i danas. Još za dugog pesničkog života Desanka Maksimović je poručivala da bi neko bio pesnik, mora da bude u dubokoj pesničkoj vezi sa ljudima koji govore njegovim jezikom. Nije Desanka pisala o svom rodu samo da bi ga patriotski slavila, čak ni samo da bi mu rane vidala, nego i zato da bi došla do sebe i ostala sa sobom u svom jeziku, kazao je laureat i zapitao se - šta bi Desanka pisala danas.

Inače, nagrada je dodeljena po 15. put. Današnja svečanost u čast velike pesnikinje, umesto u Brankovini, njenom zavičaju, održana je u valjevskoj Gimnaziji, čime je obeležena i 140. godišnjica Gradske biblioteke u Valjevu. Na njen grob u Brankovini i Spomenik pesništvu, u liku Desanke Maksimović, danas su položili cveće predstavnici Zadužbine "Desanka Maksimović" iz Beograda, Skupštine opštine Valjevo, Gimnazije u Valjevu, kao i đaci osnovnih škola iz ovog kraja.

Danas je uručena i nagrada "Desanka Maksimović" učeniku Trinaeste beogradske gimnazije Milošu Ivkoviću za najbolju neobjavljenu zbirku pesama, na konkursu koji su raspisali Zadužbina "Desanka Maksimović" iz Beograda i Valjevska gimnazija. Na konkurs je, inače, prispelo 65 zbirki mladih pesnika iz 37 gradova širom Srbije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Uručena književna nagrada "Desanka Maksimović"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2008

VALJEVO - Književna nagrada "Desanka Maksimović", koja se dodeljuje za celokupno delo i doprinos srpskom pesništvu, pripala je ove godine Miodragu Maksimoviću, pesniku iz Beograda...Valjevo i Brankovina, zavičaj najveće srpske pesnikinje Desanke Maksimović, bili su danas u znaku pesništva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.