NARODNE KUHINJE! Višedecenijsko širenje humanosti, podrške i nade - Besplatna hrana za najugroženije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2018, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NARODNE KUHINJE! Višedecenijsko širenje humanosti, podrške i nade - Besplatna hrana za najugroženije!

Najhumaniji program.

Sistem narodnih kuhinja koji u našoj zemlji funkcioniše decenijama unazad jedan je od najkompleksnijih i najhumanijih programa koji se realizovao na ovim prostorima. Ujedno, ovaj program sa sobom nosi i veoma visok stepen odgovornosti s obzirom na činjenicu da obezbeđuje minimum egzistencijalnih potreba u vidu hrane.

Stručnjaci sa Jejla i njujorškog univerziteta u Novom Sadu o kreativnom polisu "Kineska"

RASTAVLJA SE OMILJENI DVOJAC >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 2CELLOS: Svoje karijere nastavljaju solo

Prema poslednjim podacima na teritoriji Srbije (bez Beograda i KiM), aktivno je 76 narodnih kuhinja, čiji rad operativno koordinira Crveni krst Srbije. Pola litre toplog kuvanog jela, kao i pola vekne hleba, na ovaj način dobija preko 35 000 korisnika. Što se prestonice tiče, u 17 opština rade 52 distributivna punkta gde se obroku može nadati preko 12 000 lica.

Među onima koji se oslanjaju na hranu iz narodnih kuhinja najčešće su penzioneri, porodice koje žive samo od socijalne pomoći, bolesni, nesposobni za rad. Sve je veći broj i onih lica koja su tokom tranzicije izgubila posao, pa im je kuvano jelo dostupno u narodnim kuhinjama preko potrebno. Gotovo trećinu korisnika usluga narodnih kuhinja čine deca, što posebno zabrinjava nadležne.

Pravo na besplatan obrok koriste pojedinci ili porodice koje su ujedno i korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć, lica čiji prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 50 odsto minimalne zarade, lica koja su stara i iznemogla i čiji srodnici ne mogu ovu pomoć da im pruže. Takođe, pravo na besplatan obrok imaju i porodice čiji član ostvaruje pravo na tuđu negu i pomoć.

JAKNA koju je Majkl Džekson nosio na prvoj turneji je na aukciji! Saznajte koju cenu bi mogla da dostigne! (VIDEO)

Večeras se završava beogradski Sajam knjiga: Svečana predaja Otvorene knjige zakazana u podne!

Spisak korisnika narodnih kuhinja utvrdjuje zajednička komisija na lokalnom nivou koju čine predstavnici lokalne samouprave, predstavnici centra za socijalni rad i Crvenog krsta Srbije.

Rad narodnih kuhinja finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i delom lokalne samouprave. Od ekonomske snage lokalne zajednice umnogome zavisi i funkcionisanje ovog vida pomoći. Iz tih razloga, kvalitet hrane i broj korisnika razlikuje se od mesta do mesta.

Ekonomska slika Srbije, kada je reč o teritorijalnom aspektu, preslikala se i na potrebe narodnih kuhinja. Naime, zbog teških uslova života i zatvaranja fabrika, broj korisnika ovog tipa pomoći daleko je bio veći na jugu i jugoistoku zemlje. Međutim poslednjih godina i u vojvođanskim mestima redovi ispred narodnih kuhinja sve su duži i duži. Ovaj fenomen može se delimično objasniti i migrantskom krizom, zbog koje su pogranične opštine i gradovi podneli najveći teret. Ono što je pohvalno je činjenica da su upravo narodne kuhinje pokazale izuzetan nivo solidarnosti, humanosti i želje da se svakom licu pruži makar minimum sigurnosti.

Nišville u epizodi: Decentralizacija kulture! NAJBOLJE SA NIŠVILA U SAVA CENTRU!

Da li ste znali da su ovi ljubavni filmovi rađeni po istinitim događajima?! (VIDEO)

Kako bi humana misija bila nastavljena, neophodno je shvatiti značaj održavanja ovog sistema i pružiti mu odgovarajuću podršku. Potrebe za obnavljanjem instrumenata za rad, novim posuđem za kuvanje, šporetima, termosima za transport hrane, frižiderima, kao i transportnim vozilima za distribuciju hrane, sve su izraženije. Ljudi iz Crvenog krsta nadaju se da će njihov trud biti prepoznat i naći put do srca humanih pojedinaca i odgovornih kompanija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.