Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA MORSKOME PLAVOM ŽALU Tužna sudbina Kustinog Klikera

Život Saše Zurovca je imao dva dela. Prvi je bio pun veselja i radosti, a drugi potpuna suprotnost od toga, kaže njegov brat Kiki Zurovac.

Saša Zurovac, čuveni Kliker iz filma „Sjećaš li se Doli Bel”, preminuo je u subotu, 8. oktobra, u 69. godini. Zahvaljujući ulozi u pomenutom remek-delu Emira Kusturice, postao je jedan od poznatijih naturščika bivše SFRJ.

No, njegovih pet minuta slave brzo je prošlo. Posle „Doli Bel” Kusturica ga je angažovao za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrlo malu ulogu u svom drugom filmu „Otac na službenom putu”, a onda se pojavio i u „Životu radnika” Miroslava - Ćire Mandića i pao u zaborav.

„Kliker je mentalno ograničen sin palog borca. Druži se s klincima iz mahale od kojih je očigledno mnogo stariji i uživa da priča svakojake izmišljotine o svojim seksualnim podvizima. Zurovac je ulogu Klikera odigrao sa neverovatnom autentičnošću, što i ne treba da čudi, budući da je, kao i svi naturščici, igrao - sebe”, piše na sajtu Leksikona YU mitologije.

Godinama je boravio u zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Pazariću, Fojnici i Bakovićima.

- Njegov život je imao dva dela. Prvi je bio pun veselja i radosti, a drugi potpuna suprotnost od toga i pun depresije, bola i patnje - kazao je u intervjuu za bosanski dnevni list „Faktor” Sašin brat Dragan - Kiki Zurovac.

- Nije bilo čoveka koji je mrzeo Sašu, jer on nikada nije znao za mržnju i sve ljude je voleo. Do poslednjeg dana ostao je vezan za Sarajevo. U poslednje vreme brat je bio teško bolestan. Šlogirao se pre 25 dana, nakon toga dobio je virus na plućima i organizam nije izdržao - otkrio je Zurovac.

On je rekao da nije poznato kako je nastala poznata pesma „Na morskome plavom žalu“ koju je Saša na neverovatan način izvodio u Kusturičinom filmu.

- To je neka pesma i tekst koje se on sećao iz detinjstva. Posle je za nju Zoran Simjanović samo napisao muziku - izjavio je Dragan Zurovac za „Faktor”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.