Muzeji za 10 - predstavljene zanimljive privatne zbirke predmeta u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2019, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzeji za 10 - predstavljene zanimljive privatne zbirke predmeta u Somboru

U okviru manifestacije Muzeji za 10, u Somboru je predstavljen tradicionalni program "Muzej u mom domu". Marinko Kovačević i Karolj Rezička iz Sombora u ulogama kustosa-građanina, predstavili su svoje neobične, a zanimljive privatne zbirke predmeta, dokumenata i fotografija.

Jedinstvene malokalibarske puške sa postavke Karolja Rezičke su poklon kralja Aleksandra Karađorđevića koje je njegov deda kao kraljev kočijaš dobio kao nagradu za uspešan lov.

"Tada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su lovili sa dve puške, jedna u ruci a druga se punila, i pošto je lov bio uspešan kralj je mom dedi poklonio te dve puške u znak zahvalnosti", ispričao je Rezička.

Karoljeva izložbena zbirka upotpunjena je jedinstvenom kolekcijom značaka iz sveta sporta i naročito vrednim izborom razglednica Sombora.

"Ja sam odabrao razglednice koje nisu u prvom momentu prepoznatljive za decu-posetioce, da malo razmišljaju, da vide jer na nekim razglednicama su zgrade koje nepostoje i tako", objasnio je Karolj Rezička.

Muzejska priča Marinka Kovačevića je o idealima i izazovima Olimpijskih igara od berlinske Olimpijade sa crno belim sličicama pa do albuma sličica koji prati Olimpijadu u Montrealu je zaokružena pričom o mapi Evrope iz 1944. sa svim promenama granica koje su se deslile na početku II svetskog rata.

"Planiram ovde da posetiocima muzeja prikažem jedan put od Olimpijade u Berlinu 1936. Sa neverovatnim albumom sličica koji je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji izlazio, preko jedne nacističke karte...Dakle, da napravim jedan presek, jednu priču o kombinaciji sporta, političkih dešavanja tog vremena, sa osvrtom na neku tradiciju koju nosimo svako u sebi", kazao je on.

Svaki predmet nosi svoju priču koju su građani-kustosi na muzeološki način predstavili, opisali i interpretirali mladoj publici – đacima osnovnih i srednjih somborskih škola.

Građanin - kustos ima zadatak da svoje predmete učini komunikativnim prema znatiželjnicima koji bi trebalo da prepoznaju i prihvate vrednost tih predmeta te da se i sami odvaže za kustoski posao u svom domu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.