Mladi filmski autori iz Pančeva nagrađeni na 49. Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2020, 20:18

Mladi filmski autori iz Pančeva nagrađeni na 49. Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije

Nekoliko mladih filmskih autora iz Regionalnog centra za talente u Pančevu nagrađeno je na 49. Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije koja je održana u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

U kategoriji do 19 godina prvu nagradu dobila je Milena Miljković za film "Prijatno". Ona je upravo upisala režiju na FDU u Beogradu kao najbolji kandidat na prijemnom ispitu, a filmom se bavi od početka srednje škole.

"Tu sam se oprobala i kao snimatelj i montažer, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kroz sve etape rada na filmu sam prolazila, i bila sam sve sigurnija da je to ono čime želim da se bavim", saopštila je Milena Miljković.

Natalija Stojoska i Bojana Džantovski nagrađene su za režiju filma "Princeze u akciji", ali su dobile i nagradu Etnografskog muzeja u Beogradu za "Legendu o Devojačkom bunaru", u kome igraju profesionalni glumci.

"Za film u Peščari smo imali više vremena. Imali smo sedam dana da se lepo prilagodimo svemu tome, i da menjamo scenario i da snimamo neke scene ako je potrebno, tako da je to bilo dosta olakšavajuće. Imali smo i tri profesionalna glumca", rekla je Bojana Džamtoski.

Natalija je počela kao glumica, a nakon ove nagrade razmišlja o režiji kao budućem pozivu.

"Više je bilo do glume i do priče nego do samog filma. I onda već sledeće godine sam krenula ovde i stvarno sam oduševljena", rekla je ona.

Film Kamera oko čije autorke su Nora Abci i Lana Stojadinov takođe je nagrađen za najbolju režiju. Ove dve devojke koje su tek na pragu srednje škole pune su entuzijazma za rad u Školi filma.

"Dosta toga sam pročitala da bih imala ideje. Dosta sam naučila, upoznala nove prijatelje, drugačije razmišljam. Sad kad gledam film vidim svaku grešku", rekla je Nora Abci.

"Mentor Ivan ima jako zanimljive načine da nas dovede do kreativnosti, i zajedno od ničega, od prostih stvari napravimo jednu priču koja privlači pažnju gledalaca", izjavila je Lana Stojadinov.

Reditelj Ivan Rakidžić već dve decenije uspeva da zainteresuje mlade Pančevce za film i video medije.

"Više od 10, možda i 15, je već upisalo ili fakultet ili se bavi profesionalno filmskom umetnošću, televizijom i tako dalje, a da ne pominjemo nagrade koje su ti filmovi dobijali", saopštio je Rakidžić.

Rakidžić u rad Škole filma neprestano uključuje i bivše polaznike koji se sada profesionalno bave ovom umetnošću, što novim filmažijama veoma mnogo znači.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.