Mira Banjac otvorila Novi Tvrđava Teatar: Da bar nakratko poverujemo da je pozorište jače od nebrige

Izvor: Blic, 02.Jul.2015, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mira Banjac otvorila Novi Tvrđava Teatar: Da bar nakratko poverujemo da je pozorište jače od nebrige

Pozorište je jače od nebrige, rekla je Mira Banjac otvarajući festival Novi Tvrđava Teatar 1. jula u Čortanovcima

Pred prepunim gledalištem u ambijentu vile Stanković, u Čortanovcima, 1.jula legendarna glumica se publici obratila rečima „dragi posvećeni i prosvećeni gledaoci“.

A potom istakla:

- Hvala vam što nas svojom odanošću bodrite da bar u ove festivalske večeri poverujemo da je dobro pozorište jače od svake nebrige i potvrđujete >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naše uverenje da je pravi gledalac vredan svakog napora.

Po njenim rečima pozorišni čin pod otvorenim nebom, između ostalog, prvocira strogost granične linije između stvarnosti i mašte:

- Žestoki kovitlac te igre svojim ritmom začas preobrazi i scenu i gledalište i ideje i datosti.

Napomenula je potom da će u narednih osam dana biti igrane odlične predstave iz Skoplja ,Sarajeva, Beograda, Novog Sada i Bukurešta a zatim naglasila:

- Umetnici zaslužuju publiku najbolju od najboljih kao što ste vi. I još da kažem:budite na našoj strani, jedino zajedno smo velesila.

Prve festivalske večeri Dramski teatar iz Skoplja odigrao je predstavu „Euripid se vraća na Balkan“ Jordana Plevneša u režiji Vlade Cvetanovskog.

Slavni grčki tragičar, kao naš savremenik, krstari Balkanom tražeći Ifigeniju, simbol nevine žrtve, o kojoj je pisao pre više od dve hijade četristotine godina. Sreće ih čak sedam; u Albaniji, Turskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Grčkoj, Makedoniji.

Svaka od njih ima svoju žudnju za životom,svoju pesmu i svaka je oličenje ratova, stradanja, tragedije tzv običnog čoveka na istorijskoj vetrometini.

Predstava je igrana na makedonskom bez prevoda što je, onima kojima godine to dozvoljavaju, prizvalo u sećanje učenje tog jezika svojevremeno u osnovnoj školi. Prožeta je muzikom,elementima duhovitosti, kao i pitanjima kako, zašto, kome treba svo to stradanje dok svojevrstan narator/konferansije svaku od zemalja najavljuje na engleskom i to čini kao da vodi šou, kao da se tragedija zbiva zarad nekome potrebnog spektakla.

U gledalištu su bili Slaviša Grujić, Dragoljub Mićunović, Miki Radonjić, Gorica Mojović, Zoran Maksimović, Tijana Palkovljević i drugi

Večeras je na program premijera plesne pretstave po Aristofanu “Ptice” Edvarda Kluga rađene u kooprodukciji festival I Bitef teatra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.