Milošu Loliću uručena „Politikina” nagrada za najbolju režiju

Izvor: Politika, 30.Okt.2012, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošu Loliću uručena „Politikina” nagrada za najbolju režiju

Čast je naći se u porodici velikih rediteljskih imena, rekao je laureat

Reditelju Milošu Loliću, dobitniku „Politikine” nagradeza najbolju režiju na 46. bitefu juče je Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik lista „Politika” uručio ovo priznanje na svečanosti u prostorijama naše kuće. Lolić je, ujedno, 35. laureat ovog priznanja koje mu je jednoglasnom odlukom petočlanog „Politikinog” žirija pripalo za postavku drame F. G. Lorke „Krvave svadbe” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u minhenskom Folksbine teatru.

Dosadašnji dobitnici ovog vrednog priznanja su najveća imena teatra: Ginter Kremer, Roberto Ćuli, Ježi Jarocki, Ljubiša Ristić, Jan Fabr, Anatolij Efros, Ingmar Bergman, Eimuntas Nekrošijus, Lev Dodin, Euđenio Barba, Robert Vilson, Tomas Ostermajer, Hajner Gebels, Jirgen Goš, Krištof Martaler, Robert Lepaž i mnogi drugi.

– Velika je čast naći se u porodici velikih rediteljskih imena koja su već dobila „Politikinu” nagradu za najbolju režiju. To su imena od kojih treba učiti kako se pristupa pozorištu. Zahvaljujem svima što su me uopšte videli u tom nizu, sa druge strane to je izazov da se iznova dokazujemo. U pozorištu je uvek tako, nekako se sve vreme dokazujete ne samo drugima, već pred svojim idealima. Postoje reditelji koji su životna inspiracija. Ta imena koja su meni uzor nalaze se na „Politikinom” spisku nagrađenih, poput: Martalera, Gebelsa, velika imena nemačkog pozorišta ali i drugi.

Nagradu predstavlja slika „Zrenjanin” (ulje na platnu) umetničke grupe diSTRUKTURA, koju čine akademski slikari Milica Milićević i Milan Bosnić.

–Lorkinu poetsku dramu „Krvave svadbe” reditelj Miloš Lolić je na scenu minhenskog teatra postavio vrlo emotivno i minimalistički, bitno čisteći tekst od patetike i anahrono povišenog tona koji su prisutni u komadu. Dramu o neželjenim brakovima, ljubomori i osveti, strasti, časti i moralu, Lolić je preveo u neodoljivo čistu scensku poeziju. Na sceni je razvijen hipnotički jezik, vizualno raskošan, zvučno uzbudljiv, izvođački odmeren i vrlo dosledan.

Može se reći da je ovo najzrelija i najkomunikativnija Lolićeva predstava u njegovom dosadašnjem opusu. Eksperimentalni scenski jezik koji je uvek bio karakteristika njegovog rada ovde je sredstvo izražavanja najdubljih misli i emocija ljudskog života, piše u obrazloženju „Politikinog” žirija u čijem sastavu su bili: pozorišni kritičar Ana Tasić, predsednik, baletski kritičar Milena Jauković, rediteljka Ana Tomović i Muharem Šehović i Borka Trebješanin novinari Kulturne rubrike.

Predstava „Krvave svadbe” premijerno je izvedena u septembru 2011. godine u Minhenu i proglašena je za jedno od najboljih ostvarenja u Nemačkoj u protekloj sezoni.

B. G. T.

objavljeno: 31.10.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.