Mihalkov: Režija je način života

Izvor: Blic, 18.Apr.2015, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihalkov: Režija je način života

Ne znam šta je slava, ali znam kakav odnos treba imati prema njoj. Nikakav - rekao je Nikita Mihalkov juče u Jugoslovenskoj kinoteci obraćajući se studentima režije, glume…

Pre nego što je praćen gromoglasnim aplauzom otpočeo master klas, gde je moderator bio Miloš Biković, obišao je Jugoslovensku kinoteku, i bio je impresioniran.

Dok je sa svojim davnašnjim saradnikom i dragim znancem Radoslavom Zelenovićem obilazio eksponate, posebno je zagledao raritetne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stare kamere, poigrao se štapom Čarlija Čaplina, za carsku panoramu iz 1885. rekao „ovo je 3D”...

U obraćanju studentima u punoj sali, između ostalog je rekao: „Slava ne zavređuje nikakav odnos. Ako čovek ima talenat i misli da je to njegova svojina, to nije dobro. Tako ćeš se jednog jutra probuditi i više ga nećeš imati. Možeš čak, recimo, i dalje imati slavu, ali ako talenat više nemaš - to je jezivo. Talenat nije svojina, to je avans od Boga dat. Moraš da ga poštuješ, neguješ. Mislite da pričam o sebi? Ne! I ne zato što koketiram, nego zato što se istinski bojim da ne postanem kao mnogi drugi.“

Po njegovim rečima, biti umetnik, konkretno reditelj, to „nije posao, to je način života, to je dijagnoza”, a potom je slikovito objasnio: „Ako uživaš, gledaš zalazak sunca ili si na primer sa ženom, ti sasvim sigurno misliš i o tome kako to u nekom kadru iskoristiti.”

Mihalkov je prethodno, u Skupštini grada gde mu je uručena titula počasnog građanina Beograda, rekao novinarima da voli Beograd, osvrnuo se na svoj film "Sunčanica" (koji je svetsku premijeru imao u Beogradi a govori o Prvom svetskom rartu) i napomenuo: "Naša zajednička crta je da čuvamo saznanje šta je to rat. Ono je strašno, ali i vredno. Amerikanci ga nemaju, nikada nisu ratovali na svojoj teritoriji, a nemati to saznanje je opasno. Moj film "Sunčanica" se završava rečima: Ne daj Bože da bude rata. Vremenom se ta svest gubi, a važno je da se u genetskom sećanju čuva."

Upitan za predstojeću proslavu 9. maja, istakao je da je to dan pobede nad fašizmom. "Za nas je taj praznik jako bitan. Nadam se da će proslava biti i himna uspomeni na poginule". Učešće vojske Srbije na paradi u Moskvi ocenio je kao "značajno i ispravno"

Komentarišući situaciju u Ukrajini ocenio je da je Rusija u proteklih 25 godina izgubila mnogo vremena.

- Svojim rukama smo izgubili Ukrajinu. Tamo se puno radilo na odvajanju i sada već čitave generacije nemaju svest i osećaj za vezu sa Rusijom, a mi nismo ništa preduzimali u tom smislu. Možemo da krivimo Zapad, ali naša krivica je veća. Oni su imali svoj interes, a mi nismo mogli da verujemo da će ovo da se desi - ocenio je on.

Na pitanje o najavljenom lancu restorana ruske brze hrane, Mihalkov je rekao da je to ideja njegovog brata Andreja Končalovskog, a da je poenta da se kuhinja zasniva na hrani koja potiče iz tog regiona gde se restoran nalazi a slogan je "Jedimo kod kuće".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.