Metanoia magacin: Benda Balaž

Izvor: Arte, 30.Okt.2018, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metanoia magacin: Benda Balaž

U utorak, 30. oktobra 2018. od 19.00 sati u Centralnoj galeriji Šok zadruge otvara se izložba crteža Bende Balaža (1965-1992) u organizaciji „Metanoia Artopedia“ pod nazivom „Metanoia magacin“.

Preparirani crteži Balaža Bende deo su predstave „Revija Orthopaid“, segedinske pozorišne trupe „Metanoia Artopedia“.

Izložbu postavljaju: Zoltan Perovič, Andrea Erdelј Perovič i Dora Varga Sič, a podržana je od strane Gradske uprave za kulturu Novog >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Sada.

„Hiljadudevetstoosamdesettri

U Mađarskoj vrabac na grani sedi

Da ih ne bi blagosiljalo govno vrapčije

Ljudi ovde šešir na glavi nose

a po džepovima Bog i oružje

Bolje da ćutim, pa nek bude šta bude.“

Poslednjeg dana izložbe, 3. novembra 2018. u Centralnoj galeriji Šok zadruge od 16.00 sati biće organizovan Razgovor o umetničkoj praksi Bende Balaža. Tom prilikom govoriće: Müllner András i Keresztesi József.

Balaž Benda (Segedin, 1965-1992). Književna i likovna karijera već na samom početku okončana njegovom preranom smrću. Nije mnogo objavljivao. U poslednjoj godini svog života, jednu njegovu novelu objavljuje Izdavač Pompeji; Mađar Naplo (Magyar Napló) nekoliko grafičkih radova; primaju ga i u Krug Atila Jožef (József Attila Kör), kao i u Studio mladih umetnika (Fiatal Művészek Stúdiója). Umetnička fondacija Podmanicki (Podmaniczky Művészeti Alapítvány) 2011. izdaje posthumnu zbirku njegovih dela po nazivu „Avanturistička priča“, u okviru PRAE.HU i Kulturne fondacije Palimpsest (Palimpszeszt Kulturális Alapítvány).

Pozorište Metanoia Artopedia osnovano je 1990. godine i predstavlja off off pozorište, koje je off čak i u odnosu na tzv. off pozorišta koja se nalaze izvan pozorišnog društva, i ni na koji način nije ni praktično ni isplativo. U toj artopedskoj slobodi, pozorište je na sebe prihvatilo da gradi i dovede do savršenstva i sadržaj i formu, koji, istina, zahtevaju i vreme i rizik, ali koji jedini pružaju mogućnost eksperimentisanja i istraživanja. Sve to predstavlja iznurujuće plodno spoljašnje-unutrašnje kretanje klatna u centru u kojem se sažimaju stvarnost, nepoznato i mašta. Tačka katarze koja se začinje u Artopedlandu sija za celovitost našeg postojanja, u slučaju da ga zaista iznesemo, a u suprotnom, suočava nas sa konformizmom, praktično nedonoščetom, mrtvom i pomodnom osrednjošću. A danas se s tim svuda susrećemo.

Zoltan Perovič

Pozorište Peroa (Zoltana Peroviča) je pozorište reda, gde objekti i svetla i tekstovi i glumci u toj meri odgovaraju jedni drugima, kao što funkcioniše švajcarski sat. Ovaj čovek je zanesenjak pozorišta, ima vizije, i svoje vizije lovi mrežicom i pretače ih u gvozdene konstrukcije, u snopove svetlosti, u 220 volti, u instalacije, da bi ih vratio u duhovni svet. Zanesenjak. Iz kaste Van Goga, Artoa…

Peter Halas

Izložbu možete pogledati do utorka do subote od 12.00 do 18.00 sati.

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.