Mebijusov dan u okviru strip izložbe Nastavlja se...

Izvor: Art-anima.com, 19.Mar.2013, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mebijusov dan" u okviru strip izložbe "Nastavlja se..."

U okviru izložbe "Nastavlja se... – tri generacije savremenog srpskog stripa" u četvrtak, 21.03.2013. u periodu od 13-19h u Francuskom institutu u Beogradu (Knez Mihajlova 31) biće organizivan "Mebijusov dan". 

Najpoznatiji srpski strip autori će, godinu dana posle smrti Žana Žiroa - Mebijusa, jednog od najvećih strip umetnika svih vremena, uživo tokom manifestacije crtati u njegovu čast. Istovremeno, u istom prostoru biće organizovan i mini-sajam domaćih strip izdavača. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << />
Francuski strip umetnik Žan Žiro (Jean Giraud) (1938-2012) je slavu stekao kao crtač 29 epizoda izuzetno popularnog vestern serijala "Bluberi" (1965-2005). Od 1970-ih je bio predvodnik novog, umetničkog pristupa u francuskom i svetskom stripu pod pseudonimom Mebijus (Moebius), crtajući uglavnom kultne naučnofantastične stripove od kojih je najpoznatiji serijal "Inkal" sa scenaristom Alehandrom Žodorovskim (Alejandro Jodorowsky) a takođe je zaslužan za veliki uspeh strip časopisa "Métal Hurlant" ("Heavy Metal" u SAD) i sarađivao je na brojnim poznatim filmovima (od "Trona", 1982 do "Petog elementa" 1997).

Radovi ovog umetnika su imali izuzetno veliki uticaj i na srpske strip autore, a naš crtač Zoran Janjetov je imao čast da nastavi njegov rad na "Inkalu".
 

Nastavak na Art-anima.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.