Magija stakla u Galeriji RTS-a

Izvor: RTS, 20.Jun.2018, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Magija stakla" u Galeriji RTS-a

Izložba radova od stakla autora Aleksandra M. Lukića otvorena je u Galeriji Radio-televizije Srbije i trajeće do 7. jula. Izložba je posvećena stvaralački plodnom ciklusu tehnoloških mogućnosti u istraživanju stakla, u tri različite etape i forme izrade, počev od vitraža do objekata i predmeta primenjene dekoracije, kao i višeslojnoh ispitivanja stakla i njegovih dometa u smislu vajarsko-umetničkog oblikovanja različitih formi. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar M. Lukić je član UPIDIV-a od 2008, i ULUPUDS-a od 2018, primenjeno slikarstvo-vitraž. Bavi se umetničkim i primenjenim radom predmeta u staklu formiranom u peći i u tehnici vitraža. 

Do sada je realizovao 18 samostalnih izložbi u prestižnim galerijskim prostorima, od Smitsonian asocijacije u Vašingtonu (SAD, 2016), Srpskog kulturnog centra u Puli, 2017 i dr. 
Radovi galerijskog formata sa njegovim potpisom nalaze se u privatnim zbirkama u Srbiji, SAD, Kanadi, Švajcarskoj, Italiji, Francuskoj, Australiji, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji i Republici Srpskoj.
Ukupno stvaralaštvo Aleksadra M. Lukića moglo bi da se svrsta u desetak ciklusa prema nameni i formi, ali vitraž umetničkog karaktera ostaje njegov intuitivni prostor za građenje novih ideja.
Na otvaranju izložbe "Magija stakla" prisutnima su se obratili Zorica Šujica, član Upravnog odbora RTS-a i Nebojša Savović, akademski vajar. Izložba traje do 7. jula 2018.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.