Ljubitelji klasične muzike dali 23 mil. $ za kulturu

Izvor: B92, 30.Sep.2016, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubitelji klasične muzike dali 23 mil. $ za kulturu

Najelitnija kanadska kulturna institucija, Nacionalni umetnički centar u Otavi (NAC), bogatija je za 23 miliona dolara, koliko su joj darovali dobrostojeći ljubitelji klasične muzike, baleta, pozorišta i drugih vrsta umetnosti.

Foto: Joel Bedford / Flickr.com

Novac je prikupljen u kampanji koja je još u toku i prva je te vrste u skoro 50-godišnjoj istoriji NAC-a. Samo Gejl Asper iz Vinipega darovala je pet miliona dolara.

Ona je suvlasnica medijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imperije "Global" porodice Asper, na čelu je Upravnog odbora Fondacije NAC-a, i guvernerka je Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. Cilj "Kampanje za kreativnost" je da umetnicima i umetničkim organizacijama pomogne da postignu rezultate najveće vrednosti na međunarodnoj sceni.

Kampanja je "poklon" svim umetnicima širom Kanade i namenska investicija u muzičko, baletsko i pozorišno stvaralaštvo uoči 150. godišnjice osnivanja kanadske konfederacije koja se obeležava iduće, 2017. godine, kao i 50. godišnjice NAC-a koja se navršava 2019. Trebalo je da taj centar bude otvoren 1967. godine, tokom proslave 100. godišnjice Kanade, ali je zgrada NAC-a u srcu Otave dovršena docnije i NAC je proradio tek 2. juna 1969.

Nacionalni umetnički centar je dom Velikog orkestra, teatarskih scena na engleskom i francuskom jeziku i baletsko-plesnog studija. Jedini je dvojezični, multidisciplinarni umetnički centar u Kanadi i jedan od najvećih u svetu.

Među umetnicima koji su nastupali u NAC-u ili su njihova dela izvođena u dvoranama tog centra je i najuspešnija umetnica takozvane "novotalasne generacije doseljenika" iz Jugoslavije 1990-ih godina, Beograđanka Ana Sokolović, danas jedna od najuspešnijih među kompozitorima klasične muzike. Sokolović je 2009. dobila najveću nagradu NAC-a od 75.000 dolara uz obavezu da sastavi tri kompozicije.

Veliki orkestar NAC-a je dosad izveo dve, svaki put pred punim gledalištem od 2.300 posetilaca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljubitelji klasične muzike i baleta donirali 23 miliona dolara u kampanji

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2016

Najelitnija kanadska kulturna institucija, Nacionalni umetnički centar u Otavi, bogatija je za 23 miliona dolara, koliko su joj darovali dobrostojeći ljubitelji klasične muzike, baleta, pozorišta i drugih vrsta umetnosti...Novac je prikupljen u kampanji koja je još u toku i prva je te vrste u skoro...

Nastavak na Radio 021...

Ljubitelji klasične muzike dali 23 miliona dolara za kulturu

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Sep.2016

Najelitnija kanadska kulturna institucija, Nacionalni umjetnički centar u Otavi (NAC), bogatija je za 23 miliona dolara, koliko su joj darovali dobrostojeći ljubitelji klasične muzike, baleta, pozorišta i drugih vrsta umjetnosti...Novac je prikupljen u kampanji koja je još u toku i prva je te vrste...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.