Lične stvari, radna soba i originalni rukopisi Stevana Sremca izloženi u Nišu

Izvor: Blic, 06.Nov.2017, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lične stvari, radna soba i originalni rukopisi Stevana Sremca izloženi u Nišu

Mnogi se klade da je književnik Stevan Sremac rođeni Nišlija jer niko Niš u svojim delima nije tako naslikao kao on. Sremac je u Nišu živeo 11 godina, ali je uspeo da vidi ono što drugi nisu videli, rekao je akademik Miro Vuksanović na otvaranju izložbe "Stevan Sremac-književnik i akademik" u Sinagogi u Nišu.

On je napomenuo da je niko od srpskih književnika nije stvorio takvu jezičku dugu, pišući na niškom, pirotskom, sremskom, beogradskom dijalektu, u okviru srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jezika.

Predsednik Niškog ogranka SANU akademik Ninoslav Stojadinović istakao je da je Sremac veoma važan za Niš jer je opisujući stari Niš stvorio neka od najznačajnih književnih dela, kao što su "Zona Zamfirova", "Ivkova slava"...

- Sremca su šest puta predlagali da postane akademik u Srpskoj kraljevskoj akademiji. Primljen je tek februara 1906. godine, kad je već bio teško bolestan. Razmišljao je da li u svojoj pristupnoj besedi govori o Nišu. Nažalost, smrt ga je preduhitrila i nikada nije održao tu besedu - rekao je Stojadinović.

Posetioci mogu da vide Sremčeve lične stvari, njegovu radnu sobu sa pisaćim stolom i bibliotekom, ali i originalne rukopise istorijskih pripovetki "Zona Zamfirova" i "Ibiš –aga". Izložene su i mnogobrojne Sremčeve fotografije, njegovo ordenje i fotografije njegove porodice.

Izložbu je postavio Jovan Mladenović, kustos Narodnog muzeja, a realizovana je u saradnji sa Niškim ogrankom SANU.

Izložba će biti otvorena do sredine decembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.