Izvor: Blic, 30.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Letnja palata' otkazana zbog državnih interesa

'Letnja palata' otkazana zbog državnih interesa

Gradski sekretar za kulturu Darijan Mihajlović izjavio je na sinoćnoj konferenciji za štampu da je odluka da se kineski film 'Letnja palata' ne prikaže na otvaranju Novog festivala autorskog filma u Beogradu doneta u skladu s najvišim državnim interesima Srbije, dok je predsednik Saveta festivala Dinko Tucaković podneo ostavku na tu dužnost jer, kako je objasnio novinarima, iz moralnih razloga ne može da podrži zabranjivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << filmova. 'Letnja palata' u režiji Lua Jea trebalo je u utorak uveče da otvori Festival, ali je neposredno pred početak projekcije iz Ambasade Kine u Beogradu stigao dopis organizatorima sa upozorenjem da je film 'strogo zabranjen u Kini' i molbom da ga ne prikažu, zarad, kako je navedeno, 'očuvanja dobrih bilateralnih odnosa'. Ministarstva inostranih poslova i kulture Srbije takođe su sinoć dopisom organizatorima sugerisala da ne prikažu film.

Film 'Letnja palata' je ljubavna priča u čijoj su pozadini političke promene u Kini, odnosno gušenje demonstracija na Tjenamenu, zbog čega je reditelju zabranjeno snimanje filmova u Kini tokom narednih pet godina. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu, a potom i na Festivalu u Ljubljani, a iz Beograda putuje na festival u Talinu (Estonija). Beta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.