Kulturna baština na Kosovu pripada Srbiji

Izvor: RTS, 06.Jul.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulturna baština na Kosovu pripada Srbiji

Spomenici kulturne baštine na Kosovu i Metohiji pripadaju Srbiji, potvrđeno na nedavno završenom sastanku Odbora svetske baštine Uneskoa. Na sastanku doneta odluka o nastavljanju obnove srpskih svetinja na KiM.

Predsednica nacionalne Komisije za saradnju sa Uneskom Zorica Tomić izjavila je da je na nedavno završenom sastanku Odbora svetske baštine Uneskoa, održanom u španskom gradu Sevilji, potvrđena pripadnost spomenika naše kulturne baštine na Kosovu i Metohiji Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Spora nema. Sam naziv Odluke 'Srednjovekovni spomenici na Kosovu, Srbija' potvrđuje pripadnost spomenika Srbiji. Najvažnije je da se ostalo u okvirima legalne procedure i standarda. Unesko, kao organizacija u okviru UN, dužna je da poštuje Rezoluciju 1244", rekla je Tomićeva u intervjuu Tanjugu.

Tomićeva je istakla da je u Sevilji doneta odluka o nastavku realizacije svih projekata koji su u toku na obnovi srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

Prema njenim rečima, važno je da i Srbija poveća svoj udeo u procesu obnove kulturnih spomenika na Kosovu i Metohiji.

Tomićrva je rekla da je moguće da će Komisija kojom predsedava predložiti plan, strategiju ili projekat koji bi mobilisao i javno mnenje kako bi ta sredstva za obnovu naše baštine bila dodatno uvećana.

Na pitanje da li je bilo reči o nedavnim najavama da bi pravoslavno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji u Sevilji moglo biti definisano kao srpsko, Tomić je rekla da je u ovom času najvažnije da se ni u jednom smislu ne izlazi izvan okvira Rezolucije 1244, o čemu govori i naziv Odluke koja se tiče našeg kulturnog blaga na teritoriji Kosova i Metohije.

"Što se nas tiče to je nedvosmisleno jednostavno jer je Kosovo deo Srbije i po Rezoluciji 1244 i po standardima UN nema nikakvog spora, pa ga ne može biti ni iz perspektive Uneskoa", napomenula je Tomićeva.

Uneskova lista čast i obaveza

Govoreći o ispunjavanju standarda koje moramo poštovati kada je reč o očuvanju naših spomenika koji su na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, uz podsećanje da je u Sevilji grad Drezden skinut sa te liste upravo zbog nepoštovanja standarda, predsednica Komisije je napomenula da država Srbija vodi računa o tome.

"Postoje sredstva koja su stalno u opticaju, na donatorskoj konferenciji Uneskoa su prikupljena značajna sredstva za našu baštinu na Kosovu i Metohiji, stigla je i donacija iz Rusije", podsetila je Tomić, i dodala da izdvajanja države uvek mogu biti i veća.

Osvrćući se na pitanje nadležnosti oko obnove spomenika kulture, o čemu je tokom proteklih godinu dana bilo polemike u javnosti, Tomić je rekla da su one podeljene između Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao stručnog tela, Ministarstva kulture, koje obezbeđuje sredstva, Srpske pravoslavne crkve kao vlasnika crkava i manastira, Ministarstva inostranih poslova, koje obavlja neophodnu međunarodnu komunikaciju i Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

"U procesu zaštite naše baštine i način njene obnove svi su uključeni. Stavljanje na Uneskovu listu je koliko čast toliko i veoma ozbiljna obaveza koja Srbiju delegira kao ozbiljnog partnera ne samo Uneskoa nego i Svetskog centra za zaštitu kulturne baštine. Na tome se permanentno radi, svako u svom domenu", naglasila je Tomićeva.

"Prostor kulture čini mi se kao jedan ozbiljan porostor gde se svet danas suočava sa problemom identiteta i kulturnog i nacionalnog. Ne samo za Srbiju, već za sve kulture slične našoj koje su male po opsegu, ali istorijski i u smislu baštine veoma značajne. Srpska baština na Kosovu i Metohiji je, možda, najbolji dokaz o trajanju i veličini vizantijske kulture kao evropske", smatra Tomić.

Ta situacija dobija novu dimenziju sa, kako je rekla, na izvestan način naivnim naporima albanske strane da istoriju reartikulišu i stave u funkciju jednog ideološkog konstrukta koji deluje neozbiljno.

"Kada o tome govorim referenca mi je i ova najnovija knjiga autorke koja i Miloša Obilića interpretira kao albanskog junaka. Ne verujem da ozbiljni ljudi u svetu mogu na to ozbiljno da reaguju", dodala je ona.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.