Izvor: Glas javnosti, 18.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura - ukratko...

Vodvilj „Ne šetaj se gola“ 50. put

 BEOGRAD - Čuveni vodvilj Žorža Fejdoa „Ne šetaj se gola“, u režiji Veljka Mićunovića, biće izveden 50. put sutra uveče od 20 časova na sceni pozorišta „Slavija“.

- Sve se događa brzo. Svi junaci ovog vodvilja su jakih crta, „ hudežestveni“ u komičkoj iskrivljenosti, preteranosti, neosvešćenosti. Ovi skorojevići su uistinu u problemu, bore se za vlastite interese i svaku sitnicu doživljavaju fatalno. Paradoksi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se gomilaju velikom brzinom u situacijama koje im ne daju da predahnu. Svi su preostrašćeni, jer svi moraju da ispune ono što su zacrtali, baš tu, baš tog dana... kaže reditelj Mićunović.

Uloge tumače Milan-Lane Gutović, Vlasta Velisavljević, Ana Sakić, Bora Nenić i Milan Tomić.  

M.B.

Izložba kostima u „Servantesu“

 BEOGRAD - Institut „Servantes“, u saradnji sa Akademijom lepih umetnosti, predstaviće večeras od 19. časova u Galeriji Instituta scenske i savremene kostime „Karmen“, saopšteno je iz ove kuće. Ukupno će biti predstavljeno jedanaest kostima izrađenih u ateljeu fakulteta. Na otvaranju izložbe studenti operskog studija Akademije lepih umetnosti izvešće kvintet iz opere „Karmen“. Ulaz slobodan.

Kostimi koji su studenti sami izradili, od skice do gotovih kostima, korišćeni su u predstavi „Karmen“ koju su izveli studenti operskog studija Akademije lepih umetnosti u ponedeljak, 16. juna. Samo dva dana posle, svi zainteresovani imaju priliku da pogledaju raskošno ukrašene ženske i muške kostime namenjene kako pozorišnoj, tako i modnoj sceni. Sama ideja potiče od čuvenog pozorišnog reditelja i profesora Bore Popovića, koji je smatrao da bi kostime za operski studio trebalo da izrađuju studenti fakulteta. Kostimi su izrađeni uz stručan nadzor Dijane Mihajlović i Sonje Krstić. Na otvaranju izložbe studenti operskog studija izvešće kvintet iz opere „Karmen“. Nastupiće Višnja Radosav u ulozi Karmen, Milica Lalošević u ulozi Franskite, Milica Nikolić u ulozi Mercedes i Bojan Spasić i Predrag Šišić u ulozi krijumčara.    .

S. J.

Dan jevrejskog filma u „Reksu“

 BEOGRAD - Dan jevrejskog filma biće otvoren sutra uveče u centru za kulturu „Reks“ projekcijom kratkog igranog filma „NJest bank story“, oskarovcem za prošlu godinu u kategoriji kratkog filma. Dan jevrejskog filma biće sažeta prezentacija svetske kinematografije o toj temi i prikazaće po jedan igrani, dokumentarni i kratki film.

Festival jevrejskog filma je prvi put organizovan 2007. godine u Zagrebu, a u tri dana trajanja festivala prikazano je ukupno 11 filmova različitih žanrova koji su obrađivali pitanja kulture, jezika, istorije i položaja Jevreja u društvima širom sveta. Festival je okupio najistaknutija imena filmske struke iz Hrvatske i sveta, a prikazani filmovi su najvećim delom višestruko nagrađivana dostignuća koja su publici najčešće nedostupna, a za koje neosporno postoji veliki interes. Osim Zagreba, širenjem festivala na Beograd i Sarajevo, ovi gradovi postaju neformalni članovi velike porodice svetskih metropola (od NJujorka, Bostona, Londona, Berlina, Jerusalima do Hongkonga i gradova Australije i Havaja) koji svoju redovnu lokalnu kulturnu ponudu obogaćuju jevrejskim filmom.  

S. J.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.