Konferencija o digitalizaciji kulturne baštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o digitalizaciji kulturne baštine

BEOGRAD -

Međunarodna naučna konferencija "Digitalizacija kulturne i naučne baštine, univerzitetski repozitorijumi i učenje na daljinu" biće održana od 30. septembra do 2. oktrobra na Filološkom fakultetu u Beogradu uz učešće više od 100 izlagača iz oko 15 zemalja, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Učesnici 11. po redu konferencije, koju organizuje Filološki fakultet, fokusiraće se na očuvanje dokumentarno-istorijske, kulturne i naučne baštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u digitalnom dobu.

Teme koje će biti razmatrane su digitalizacija dragocenih knjiga, periodike i nepublikovanih naučnih radova kao vid zaštite i promocije kulturne baštine, značaj digitalizacije kulturne baštine za razvoj nauke, kulture i nastave, standardizacija i kontrola kvaliteta digitalizacije, učenje na daljinu i drugo.

O svemu ovome govoriće poznati stručnjaci iz različitih oblasti izložiće svoje viđenje tih tema iz perspektive profesora, bibliotekara, istraživača, nastavnika, korisnika i informatičara.

Dekan Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandra Vraneš rekla je da, kada je u pitanju digitalizacija kulturne i naučne baštine, treba imati u vidu njen konačni rezultat, a to je "formiranje elektronskih repozitorijuma kao osnove za razvijanje učenja na daljinu i za zaštitu kulturne baštine".

Vraneš je istakla da Filološki fakultet ima izuzetno kvalitetne bibliotečke fondove i da radi na razvijanju i implementaciji odgovarajućih softvera za učenje na daljinu, kako bi studentima ponudio što kvalitetniju nastavu i uključio se u savremene tokove obrazovanja.

Članica Organizacionog odbora konferencije i predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Jelena Trivan ocenila je da je digitalizacija velika strateška tema o kojoj se mnogo govori u čitavom razvijenom svetu, a da je Srbiji u toj oblasti tek na početku.

Trivan je navela da Ministarstvo kulture Srbije radi na stvaranju radne grupe koja bi trebalo da napravi strategiju digitalizacije kulturne baštine, što je neophodno s obzirom na veliki broj dilema i polemika koje ova tema izaziva u svetu.

"Digitalizacija sama po sebi je dobra. Ona ukida geografske barijere, omogućava ljudima da na daljinu pristupe kulturnim dobrima različite vrste i smanjuje ekonomski jaz, čineći kulturu i nauku dostupnim svima, ali nameće i velike dileme", istakla je Trivan.

Ona je primetila da je digitalizacija, pre svega, otvorila veliko pitanje o granicama autorskog prava i kako ga definisati, zatim na koji način ogromno kulturno blago predstaviti u virtuelnom prostoru i šta je najvrednije i najbolje što treba staviti u virtuelni prostor kako bi se jedna zemlja najboilje predstavila.

Isto tako, ona smatra da digitalizacija kulturnog nasleđa treba da zauzme važan deo strategije razvoja kulture Srbije i podseća da je Francuska 2008, kao predsedavajuća Evropskoj uniji, odredila upravo digitalizaciju kao jedan od prioriteta i kao mogućnost da se na otvoreniji i demokratskiji način pristupi kulturnoj baštini svih zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.