Koncertna sezona u Srbiji tokom 2021. godine - ljubitelji muzike mogu da se nadaju novim zakazanim nastupima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2021, 13:30

Koncertna sezona u Srbiji tokom 2021. godine - ljubitelji muzike mogu da se nadaju novim zakazanim nastupima

Koncertna sezona gotovo da nije postojala protekle 2020. godine usled pandemije kovid-19 koja je zaustavila ceo svet, ali ljubitelji muzike u Beogradu i Srbiji mogu da se nadaju novim zakazanim nastupima domaćih i svetskih imena tokom cele 2021. godine, saznaje Tanjug.

Istina, većina tih koncerata u narednom kalendaru jesu svi odloženi događaji iz 2020. godine koji su morali biti pomereni radi bezbednosti izvođača i publike, prema odlukama Kriznog štaba da se umetnost ostavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za neke bolje dane kada se globalna situacija konačno umiri.

Osim što će tokom januara biti izvedene muzičke večeri dela klasične i savremene muzike na Kolarcu - “VooDoo piano duo” (16.1.) i veče opere Miomire Vitas i Konstantina Bogina, (17.1.), 14. februara na Dan zaljubljenih u Kombank dvorani će biti održan koncert glumca Ivana Bosiljčića pod nazivom “Naše priče”, kao povratak dramskog umetnika ovom projektu poetsko-muzičkih večeri.

Junak serija “Ranjeni orao” i “Urgentni centar” po oprobanom receptu i konceptu kombinovanja koncerta i recitovanja poezije, posle intenzivnih snimanja u Rusiji, vraća se pred beogradsku publiku za sadržajan umetnički program, pretežno za dame.

Mart mesec obećava da će biti bogat po pitanju potvrđenih datuma koncerata, tako je prvi na repertoaru više puta odlagan gitarski kvartet “40 Fingers” iz Italije, koji će 16. marta nastupiti u okviru 22. Guitar Art Festivala u Kombank dvorani.

Mateo Brenči, Emanuele Grafiti, Enriko Marija Milanezi i Andrea Vitori konačno bi trebalo da nastupe na ovoj muzičkoj smotri, kao treća sreća, jer su pomerali sve datume do sada, od 12. marta na 4. novembar 2020, i sada je novi termin rezervisan, kada bi i ceo Guitar Art fest trebalo da bude realizovan bez pomeranja i problema.

Gitarska senzacija predstavlja pravi spektakl s popularnim autentičnim obradama kompozicija u aranžmanu za četiri gitare - "Libertango" Astora Pijacole, teme iz serije "Igre prestola", filma "Poslednji Mohikanac" i Vivaldijevog "Leta" i "Četiri godišnja doba".

Na istom mestu, 20. marta će pozornicu preuzeti Dejan Cukić i Spori ritam, koji je takođe dva puta odlagao ovaj koncert (april i oktobar 2020), gde će promovisati poslednji studijski album “Ulica bez brojeva” (PGP RTS 2019) uz stare hitove - "Ja bih da pevam”, "Letnje kiše", "Mokre ulice", "Julija", "Nebo jedino zna", "Stranac u Beogradu", "Dolazi tiho".

Odmah narednog dana, takođe u Kombank dvorani, odnosno 21. i 22. marta, nastupiće hrvatski kantautor Neno Belan sa sastavom Fiumens, koji je imao zakazane nastupe u novembru.

Koncept ovih koncerata je već predstavljen publici Beograda - Belan peva hitove svoje proslavljene grupe "Đavoli", što je postiglo uspeh na rasprodatim večerima u Domu omladine 2018/2019, kao jedinstvena mešavina ranog rokenrola, tvista, kancone i dalmatinske kulturne baštine uz specifičan mediteranski prizvuk.

April je takođe veoma interesantan, i to na istom mestu, te izgleda da je Kombank dvorana pravo utočište za muzičare dobrim delom 2021. godine.

Prvi po planu će na veliku scenu te ustanove 10. aprila izaći neobičan pop rok rege sastav "Ničim izazvan", veliki miljenici domaće publike, koji su i tokom pandemije imali nastupe u Bašti rok kluba Fest u Zemunu i na Adi Ciganliji tokom mini festivala Beer fest bar.

Prvi put su na ovom prostoru nakon osvajanja mnogih sala u prestonici (Dom omladine, Subbeerni centar, Mikser) i upečatljivi sa svojim konceptom "Double date" programom.

Sledećeg dana stižu i pank rokeri "Čovek bez sluha" (ČBS), što će biti i tužan momenat, jer je član ovog sastava, bas gitarista Mikica Zdravković, izgubio bitku u borbi protiv kovid-19.

Neće biti isto bez njega tog 11. aprila, kada će bend svirati unplugged izdanje koncerta, kao presek karijere od 25 godina, sa poznatim numerama "Superheroj", "Gotovo je", "Sad je kraj".

Datum 16. april stoji za sada još uvek ne skroz potvrđen spektakl “Show must go on” Queen Real tribute benda koji je bio zakazan 14. decembra 2020.

U okviru obeležavanja 29. godišnjice smrti neponovljivog frontmena britanske grupe Queen - Fredija Merkjurija, dolazi i specijalni gost, njegov lični asistent Piter Friston, koji važi za osobu koja je najbolje poznavala harizmatičnog lidera i pevača.

Punih 40 godina karijere antologijski rok sastav Električni orgazam planirao je da obeleži kako i dolikuje prošle sezone, a sada su već stigli i do 41. rođendana.

Na istom prostoru sviraće 24. aprila, kada će Srđan Gojković Gile i ekipa predstaviti bogat opus hitova i neprolaznih albuma, posle čega će uslediti i turneja proslave po Srbiji.

Sledeći mesec dovodi u Beograd strane muzičare, kao što je virtuoz na violini Ara Malikijan 21. maja u Sava centru, u organizaciji Music Star Production.

Umetnik libansko-jermenskog porekla, u okviru odložene svetske turneje, nastupiće prvi put na solo koncertu u Beogradu, mada je dolazio kao gost dva puta na raznim smotrama, i na koncertima često izvodi obrade rok pesama i filmskih hitova, te za sebe kaže da želi da bude Paganini u odelu Džimija Hendriksa.

Ista koncertna produkcija ugostiće i rok atrakciju – supergrupu Intelligent Music Project, kao jedan od najzanimljivijih svetskih projekata rok muzike poslednjih deset godina.

Članovi su već poznati iz drugih slavnih sastava - Sajmon Filips (Toto), Džon Pejn (Asia), Karl Sentans (Nazareth) Džon Loton (Uriah Heep), Bobi Rondineli (Black Sabbath) i Ričard Grisman (River Hounds). Još se čeka datum i mesto koncerta, ali se planira proleće, verovatno upravo maj.

Istog dana 19. juna u dva grada su koncerti domaćeg i stranog muzičara, ali se ne obraćaju istim ciljnim grupama: pop zvezda Zdravko Čolić će pevati prvi put na prostoru Kneževog Arsenala u Kragujevcu (odloženo takođe od juna 2020), dok će Nik Mejson, bubnjar grupe Pink Floyd, sa svojom supergrupom nastupiti u Sava centru.

Britanski muzičar će doći u Beograd u okviru odložene velike svetske turneje “Nik Mejsonova Tacna prepuna tajni” (Nick Mason's Saucerful of Secrets).

Jun je atraktivan i zbog 20. izdanja Arsenal festa u Kragujevcu, kada bi trebalo 24, 25. i 26. juna da nastupe već potvrđeni svetski sastavi - alternativni rokeri Placebo, džipsi pank-rok atrakcija Gogol Bordello, Dubioza kolektiv, Džajkovski i čuveni virtuoz gitare Yngwie Malmsteen.

Arsenal 2020 je održan onlajn, odnosno uživo nastupi bez publike, što je delimično viđeno i na EXIT-u 2020, koji će proslaviti 20 godina postojanja.

Ipak, za sada je program jubilarnog izdanja festivala od 8. do 11. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu dosta usmeren isključivo na ljubitelje elektronske muzike (David Guetta, Tyga, Nina Kraviz, Boris Brejcha, Sheck Wes, Solomun, Kristijan Molnar), dok su ostali potvrđeni iz regiona - slovenački Laibach, hrvatski pop autor Mašimo Savić, srpski pankeri Goblini i svetski hevi metal grupa Sepultura.

Legendarni američki bend Pixies održaće koncert na stadionu “Tašmajdan” u Beogradu 31. avgusta, posle zakazanog 1. septembra 2020, što je obradovalo mnoge fanove te alternativne grupe iz Bostona sa hitovima "Caribou", "Gigantic", "Where Is My Mind", "Debaser".

Trip-hop muzičar Tricky imaće koncert 15. oktobra u dvorani "Amerikana" Doma omladine Beograda, u okviru turneje povodom nedavno objavljenog albuma “Fall To Pieces”.

Tricky je zbog i dalje nepovoljne situacije sa Kovid-19 odlučio da za jesen odloži čitavu evropsku turneju, u okviru koje je trebao doći 23. februara 2021. u Beograd (prethodno je beogradski koncert bio najavljen za 29. april 2020).

Za sam kraj ostao je novembar i dva koncerta stranih muzičara takođe planiranih za 2020. godinu. Prvi je 10. novembra čuveni spektakl Andre Rieu i Johann Strauss Orchestra.

Holandski kralj valcera, besprekorni violinista je 2019. godine napravio neverovatan rasprodati koncert u Štark areni, da je zakazao i sledeći godinu dana kasnije, na istom mestu, gde će publika krajem ove godine ponovo uživati u spoju pozorišta, koncerta, revije kostima i multimedijalnog spektakla.

Samo dva dana kasnije, 12. novembra, stiže u Sava centar takođe Skandinavija, norveški bend Wardruna, koji će održati svoj prvi koncert u Srbiji.

Bend je poznat po tome što održavaju ograničen broj koncerata svake godine.

Grupa ima izdata četiri albuma, a najpopularniji su postali po muzici za hit TV seriju "Vikinzi", a već su oduševili publiku u rasprodatoj zagrebačkoj dvorani "Lisinski", priredivši jedinstven audio-vizualni doživljaj za pamćenje.

Ostali su još neodređeni datumi za mnoge odložene nastupe grupa - In Flames u Beogradu, Parni valjak u Novom Sadu, Jure Stublića i Filma u DOB-u, Nipplepeople u Beogradu i Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.