Koncert posvećen uspomeni na Zorana Đinđića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2012, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert posvećen uspomeni na Zorana Đinđića

BEOGRAD -

Beogradska filharmonija održala je večeras u Kolarčevoj zadužbini memorijalni koncert koji tradicionalno, sredinom marta, posvećuje uspomeni na Zorana Đinđića.

Od 2007. godine Beogradska filharmonija obeležava sećanje na prvog demokratski izabranog premijera, posebno odabranim programom i u atmosferi posebnog pijeteta.

Kao i prethodnih godina u prepunoj sali Kolarca koncertu je prisustvovala supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić, brojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javne ličnosti, političari, umetnici i predstavnici diplomatskog kora.

Pozitivna energija koja je nekada zračila iz svake reči vrhunskog intelektualca potom i premijera Đinđića, velikog poštovaoca klasične muzike, zračila je večeras negde iznad orkestra i publike.

Vetar u krila ovakvoj atmosferi neosporno je dao muzičar koji je mnogo puta u Beogradu svirao a večeras se prvi put predstavio i u ulozi dirigenta, slavni violinista Julijan Rahlin.

Publika u Kolarčevoj zadužbini pamti njegove solističke koncerte, zatim one sa pijanistom Itamarom Golanom kada je od posvećenog sviranja pokidao gotovo sve strune na gudalu i digao salu na noge.

Energiju koju je uložio u večerašnji koncert nezamislivo je izmeriti, istovremeno je svirao posvećeno bez ostatka kao i uvek i maestralno dirigovao čitavim telom vodeći orkestar pokretima bezazlenog deteta do srca muzike.

Muzičar neobičnog šarma, jednostavne lepote iskaza, briljantni virtuoz, večerašnji koncert sa Beogradskom filharmonijom počeo je uvertirom komične opere Volfganga Amadeusa Mocarta "Figarova ženidba" omiljenom kod publike širom sveta.

Za svoj dirigentski debi u Beogradu Rahlin je nagrađen burnim aplauzom, ali ovacije su stigle nakon Mocartovog Koncerta za violinu i orkestar br.5 koji je usledio nakon uvertire.

Poslednji od pet Mocartovih koncertatnih dela za violinu Peti koncert poznat kao Turski Rahlin je sa Beogradskom filharmonijom izveo u dvostrukoj ulozi, soliste i dirigenta.

Na programu koncerta iz ciklusa "Hod po žici" izvedeno je jedno od najpoznatijih dela literature za violu i orkestar kompozicija Benjamina Britna "Lakrime" u kojoj je Rahlin istovremeno svirao violu i dirigovao.

Na programu je bila i Mocartova Simfonija br.35 poznata kao Hafner simfonija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Održan koncert Filharmonije u čast Zorana Đinđića

Izvor: Blic, 17.Mar.2012

Beogradska filharmonija sinoć je održala koncert u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, a nastup je bio posvećen uspomeni na pokojnog premijera Zorana Đinđića. Svečanim koncertom u Kolarcu svake godine se obeležava godišnjica ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije...Sinoćni koncert...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.