Komisija za Hilandar: Obnova i rekonstrukcija ide po planu

Izvor: Blic, 17.Feb.2016, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija za Hilandar: Obnova i rekonstrukcija ide po planu

Na sednici Komisije za Hilandar, održanoj u prostorijama Ministarstva kulture i informisanja pod predsedavanjem ministra Ivana Tasovca, usvojeni su Izveštaj Zadužbine Hilandar za 2015. godinu i predlog Plana rada za 2016. godinu, čime su usaglašeni institucionalni okviri za dalji nesmetani tok obnove jednog od najznačajnih i najpoznatijih srpskih manastira.

- Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su u potpunosti sprovedene sve planirane aktivnosti na obnovi i rekonstrukciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << manastira Hilandar predviđene u 2015. godini. Hilandar predstavlja važan deo ne samo religijskog, već i kulturnog identiteta naše zemlje. Zaštita kulturnog nasleđa, kao i njegova adekvatna prezentacija, spadaju među prioritete Ministarstva i Vlade Republike Srbije - istakao je ministar Tasovac.

Članovi Komisije su konstatovali da su u 2015. godini uspešno realizovani Investicioni programi obnove Ulazne zone i Belog konaka, koji je najviše stradao u požaru 2004. godine. Objekti Ulazne zone stavljeni su u funkciju već za manastirsku slavu, u decembru 2015., dok će glavna aktivnost i u 2016. godini biti rekonstrukcija Belog konaka, koji je 2015. godine zakrovljen.

Usvojeni su i Izveštaj o sanaciji zida palate u Hrusiji i Izveštaj o konzervatorsko-restauratorskim radovima na zidnom slikarstvu u crkvi Uspenja Hristovog (Sv. Vasilije na moru).

- Želim da izrazim iskreno zadovoljstvo tokom i zaključcima ovog sastanka. Nakoh prethodne sednice održane u Hilandaru, bili su doneti zaključci o metodologiji rada, koji su, u međuvremenu, sprovedeni u delo. Zadužbina manastira Hilandar sastavila je retko potpun izveštaj o izvršenim obavezama, a plan rada za 2016. je realan i ostvarljiv. Veoma je važno što sredstva kojima država pomaže obnovu Hilandara nisu umanjena, a Komisija je sigurna da će ono što je opredeljeno biti iskorišćeno na najbolji način - rekao je prof. dr Vladeta Janković, član Komisije.

U 2016. godini biće rekonstruisan i krov manastirske zvonare, iz sredstava Ministarstva kulture i informisanja i uz podršku Društva prijatelja Svete Gore iz Engleske.

Pored ministra Ivana Tasovca kao predsednika, sednici je prisustvovalo još 12 članova Komisije: Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra i zamenik predsednika; prof. dr Vladeta Janković, prof. dr Zoran Rakić, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara, Vladimir Trijić, Narodna biblioteka Srbije, prof. dr Mirko Kovačević, arhitekta, Slobodan Barišić, arhitekta, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, mr Vladimir Bulajić, slikar, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, mr Svetislav Nikolić, docent Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, dr Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i episkop žički Justin.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nastavak obnove Hilandara

Izvor: SEEcult.org, 18.Feb.2016, 01:37

Komisija za Hilandar na čelu sa ministrom kulture i informisanja Srbije Ivanom Tasovcem zaključila je 17. februara da se obnova tog manastira na Svetoj Gori odvija prema planu, koji za 2016. godinu predviđa rekonstrukciju Belog konaka, koji je najviše stradao u požaru 2004...Komisija je u Ministarstvu...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.