Kolarac nije pred gašenjem. Svi imaju probleme kao mi

Izvor: B92, 03.Feb.2017, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kolarac nije pred gašenjem. Svi imaju probleme kao mi"

Koncertom iz ciklusa "Kolarac - tvoj svet muzike" pod nazivom "Nemanja i prijatelji" sutra će biti proslavljeno 85 godina Velike dvorane Kolarčeve zadužbine.

Proslavljeni violinista Nemanja Radulović će na ovom koncertu nastupiti zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnicima i prijateljima sa kojima deli scenu - orkestrom "Double Sens", violinistkinjom Tijanom Milošević, violončelistkinjom Majom Bogdanović i pijanistkinjom Lor Favr Kan.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << programu će biti klavirska trija Rahmanjinova i Hajdna, dok će u drugom delu koncerta biti izvedena odabrana dela Johana Sabastijana Baha. Dok se Kolarac pripremao za obeležavanje 85 godina svoje Velike dvorane, u javnost su dospele informacije o problemima sa kojima se ova zadužbina već duže suočava. Još u oktobru prošle godine kada je najavljivana nova, druga sezona ciklusa koncerata "Kolarac - tvoj svet muzike", urednica programa Centra za muziku Kolarčeve zadužbine Mirjana Mima Lazarević skrenula je pažnju da već dve godine sakupljaju sredstva za novi koncertni klavir, da je instrument koji trenutno koriste star 10 godina i izrazila bojazan da uskoro neće moći više da ugoste velike zvezde svetske muzičke scene jer niko od njih ne želi da svira na tako starom instrumentu.

Lazarevićeva je nedavno upozorila da su uslovi u Kolarčevoj zadužbini nemogući, da novca nema ni za osnovne stvari i da ustanova još nije vrata zatvorila samo zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih. Na to je direktorka Kolarca Jasna Dimitrijević Tanjugu rekla da ta institucija nije pred gašenjem, da nije tačno da imaju neizmirena dugovanja i da su problemi, koje imaju sa infrastrukturom i unapređenjem opreme, identični problemima koje imaju i sve ostale instucije.

"Sve zgrade koje su stare kao Kolarac, gde su smeštena pozorišta ili kulturni centri, takođe imaju probleme baš kao i mi. Napominjem da kroz Kolarac dnevno prođe oko 1.000 ljudi i održavanje zgrade u takvim uslovima nosi velike izazove. Uprkos svemu tome nemamo negativno poslovanje", naglasila je Dimitrijevićeva.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je za N1 rekao da je Kolarčeva zadužbina jedna od najvažnijih kulturnih institucija, "da je tamo potrebno investiciono održavanje, koje nije tako jeftino i da za takvu vrstu održavanja ne postoji osnova u zakonu".

"Mi smo našli jedan zakonski osnov u Zakonu o kulturi, gde ukoliko se proceni da je Ustanova kulture od izuzetnog značaja za kulturu u zemlji, a to je portret Kolarca - ne znam šta bi drugo moglo da bude adekvatno - da može da se pristupi stabilnom mesečnom finansiranju u skladu sa budžetom Ministarstva kulture", kazao je Vukosavljević, dodavši i da odbori zadužbina moraju da funkcionišu efikasnije.

"Oni su u obavezi da privuku neke donatore", zaključio je Vukosavljević. Svetski priznati dirigent Valerij Gergijev, koji je nedavno gostovao sa Simfonijskim orkestrom Marijinskog teatra u Sava centru, rekao je na konferenciji za novinare da mladi umetnici moraju imati salu kao Kolarac. Za Radulovićeve koncerte uvek vlada veliko interesovanje pa je zakazan i dodatni koncert 7. februara. Za oba koncerta ulaznice su rasprodate za jedno prepodne.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nemanja Radulović i prijatelji večeras na proslavi Kolarca

Izvor: Blic, 04.Feb.2017, 08:01

Nemanja Radulović nastupće na koncertu "Nemanja i prijatelji" večeras u 20h u Kolarčevoj zadužbini, u okviru proslavljanja 85 godina Velike dvorane...Naš slavni violinista Nemanja Radulović (31), koji gradi izuzetno uspešnu međunarodnu karijeru, tradicionalno nastupa 4. februara na Dan Velike...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.