Knjižara „Geca Kon” spomenik kulture

Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjižara „Geca Kon” spomenik kulture

Predlog Gorice Mojović, člana Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, juče je prosleđen Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Ime knjižare „Geca Kon” biće trajno proglašeno za kulturno dobro, kao i namena te knjižare u Knez-Mihailovoj ulici 12 u Beogradu, ukoliko bude prihvaćen predlog koji je potekao od Gorice Mojović, člana Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, a koji je juče prosleđen Zavodu za zaštitu spomenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kulture grada Beograda.

Gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture, u saglasnosti sa republičkim Zavodom, dalje treba da utvrdi da je osim zgrade knjižare, kulturno dobro od izuzetnog značaja i njeno ime, kao i namena.

Prema objašnjenju koje je za „Politiku” dala Gorica Mojović, bez obzira na to ko će biti budući vlasnik „Prosvete”, u prostoru „Gece Kona” neće moći da bude ništa drugo osim knjižare, i ona neće moći da se zove nikako drugačije. To je, kako kaže naša sagovornica, upotpunjavanje kompletnog oblika zaštite zgrade u Knez-Mihailovoj 12, koja je kao objekat već zaštićena prostornom celinom te ulice i kao takva ne može da menja izgled.

Prema detaljnijem objašnjenju Gorice Mojović, čitavo područje Knez-Mihailove ulice utvrđeno je za kulturno dobro od izuzetnog značaja, dakle, za najveći kulturni značaj. To znači da sve što se radi na zgradama u toj ulici prvo mora da dobije saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije. Međutim, takav oblik zaštite u pogledu knjižare „Geca Kon” nije dovoljan, kako kaže Gorica Mojović, zbog toga što su sve zgrade u Knez-Mihailovoj ulici, iako u sastavu te prostorne celine, mnogo puta menjale svoju namenu i naziv.

– Svako ko kupi „Prosvetu” kupiće je sa „teretom”. Taj „teret” podrazumeva da će u ugovoru o kupovini biti uslov da se trajno zadrži ime i namena knjižare „Geca Kon”, ne na deset godina, kako je to predviđeno tenderom Agencije za privatizaciju, već trajno. To je, ipak, korak dalje od tenderskih uslova koji su, inače, dobri. Međutim, trajnim proglašenjem knjižare „Geca Kon” za kulturno dobro od izuzetnog značaja, promena njene namene i imena više se ne bi dovodili u pitanje. Međutim, mnogi ljudi pogrešno misle da država obavezno mora da bude vlasnik svakog zaštićenog kulturnog dobra – objasnila je Gorica Mojović.

Gorica Mojović je izrazila nadu da će Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, u dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Srbije, prihvatiti predlog skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje i da će knjižaru „Geca Kon” kompletno utvrditi kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

– Postoje svi istorijski i kulturni razlozi za to. Geca Kon je bio najveći izdavač i knjižar, ne samo u Beogradu i Srbiji, već i na Balkanu između dva svetska rata – mišljenja je Gorica Mojović.

M. V.

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Status protiv samovolje novih gazda

Izvor: Blic, 20.Jan.2009, 12:37

Kompleks Beogradskog sajma proglašen je prošle nedelje, prema odluci Vlade Srbije, a na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, za značajno kulturno dobro. Da tender za privatizaciju ove ustanove time može biti ozbiljno ugrožen, zabrinuti su mnogi, a sama odluka je izazvala kontroverzne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.