Kineski umetnik Ai Vejvej samog sebe stavio pod prismotru

Izvor: Blic, 05.Apr.2012, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski umetnik Ai Vejvej samog sebe stavio pod prismotru

Kineski umetnik i disident Ai Vejvej odlučio je da iz revolta što ga policija uhodi i nakon oslobađanja, samog sebe stavi pod prismotru.

Zbog svojih antivladinih stavova, Vejvej je pre godinu dana uhapšen na aerodromu u Pekingu, a nakon što je pušten iz zatvora bio je pod 24-časovnom policijskom prismotrom.

Revoltiran, odlučio je da policiji olakša posao i svuda u svojoj kući instalirao kamere koje će njegovo kretanje pratiti 24 sata dnevno i tako samog sebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stavio pod prismotru.

- U mom životu je toliko prismotre i monitoringa, priskluškuju mi telefon, kompjuter, stalno vrše pretres u mojoj kancelariji, a mene svaki dan prate i ispred moje kuće su kamere za nadzor. Onda sam se zapitao, što ja lepo ne stavim kamere unutar svoje kuće tako da ljudi vide šta ja radim. Ja to mogu da uradim i nadam se da će isto tako i druga strana pokazati malo transparentnosti - pecnuo je Vejvej aktuelnu vlast.

Povezane vesti: Kontroverzni kineski umetnik u kućnom pritvoru

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.