Karanović otvorio Festival evropskog filma na Paliću

Izvor: TvojPortal.com, 17.Jul.2011, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karanović otvorio Festival evropskog filma na Paliću

/bizlife.rs/ Reditelj Srđan Karanović otvorio je sinoć na Letnjoj pozornici na Paliću 18. Festival evropskog filma, na kojem će ove godine u deset programskih selekcija biti prikazano više od 90 filmova.


Karanović je večeras imao čast da primi i festivalsku nagradu za doprinos evropskom filmu "Aleksandar Lifka", koju mu je uručila članica Saveta Festivala evropskog filma, glumica Mira Banjac.
- Veliko mi je zadovoljstvo što primam ovu nagradu i što se to >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << događa u ovom gradu, tim pre što ona nosi ime Aleksandra Lifke, osnivača prvog pravog bioskopa na ovim prostorima - rekao je Karanović.
Na večerašnjoj svečanosti publici su se obratili i ministar kulture Srbije Predrag Marković, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu Radoslav Petković i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.
- Nismo svesni da je film mlada umetnost među umetnostima, jer smo svi odrasli uz film, i nismo svesni koliko je on uticao na naše viđenje sveta. Ovaj festival već godinama uspešno prikazuje ta različita viđenja sveta - rekao je Radoslav Petković.
Saša Vučinić je sa zadovoljstvom podsetio da je od ovog leta, nakon dugogodišnjih najava, konačno osposobljena bioskopska sala na palićkoj Velikoj terasi, u kojoj će biti prikazivan jedan od festivalskih programa - "Mladi duh Evrope".
Vučinić je obećao da će do 20. rođendana Festival evropskog filma biti održavan na "jednom potpuno novom i lepšem Paliću".
Glavni takmičarski program festivala otvoren je večeras projekcijom filma "Dobrodošli u Nemačku" turske rediteljke Jasemin Šamdereli, a nakon njega prikazuje se i film "Soba za samoubistvo" poljskog reditelja Jana Komase.
U glavnom takmičarskom programu 18. palićkog festivala biće prikazano još 12 ostvarenja, među kojima su i dva domaća - "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića i "Kako su me ukrali Nemci" Miše Radivojevića.
Najboljim filmovima u Glavnom takmičarskom programu biće dodeljeni Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Nagrada za najbolji film iz selekcije "Paralele i sudari".
Filmski program obuhvata i selekciju "Mladi duh Evrope", cikluse novog poljskog i mađarskog filma i ekoloških dokumentaraca, dečji program i ciklus "Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?", kao i omaž programe dobitnicima festivalskih nagrada "Aleksandar Lifka" i "Andergraund spirit".
Gost festivala tokom naredne sedmice biće i kultni hrvatski reditelj Lordan Zafranović, kome će 19. jula, takođe, biti uručena nagrada "Aleksandar Lifka".
*izvor: www.beta.rs

SrbijaPalićfestival evropskog filma

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.