Kamerno filharmonijsko veče uz Hagaja Šahama

Izvor: Akter, 11.Feb.2016, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamerno filharmonijsko veče uz Hagaja Šahama

Izraelski violinista Hagaj Šaham i gudački ansambl Beogradske filharmonije nastupiće zajedno na trećem koncertu kamerne muzike, večeras u sali Filharmonije

Hvaljen zbog svoje fascinantne virtuoznosti, blistavog tona i dubokog umetničkog izraza, Hagaj Šaham je priznat na međunarodnoj sceni kao jedan od najuzbudljivijih izraelskih violinista.

U sezoni 2009/2010. Šaham je bio rezidencijalni umetnik Beogradske filharmonije i jedan je od inicijatora filharmonijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << kamerne scene.

Zajedno sa srpskim muzičarima izvešće Bahov "Brandenburški koncert br.3", "Koncert za dve violine, kontinuo i gudače u de-molu", Vivaldijev "Koncert za četiri violine, violončelo i gudače ha-molu" i Mocartov "Adađo" iz "Divertimenta br. 15".

"Repertoar je divno izbalansiran, uz najlepša dela barokne epohe izvešćemo i Mocartov Adađo, što je moj dodatak programu. Na premijernom izvođenju svirao ga je sam Mocart. Zadovoljan nakon nastupa, Mocart je pisao ocu da ne postoji violinista u Evropi koji ga može svirati tako lepo kao on. Tako da ću imati težak zadatak", izjavio je Šaham.

Izraelski violinista je sarađivao sa većinom vodećih svetskih orkestara među kojima su i Engleski kamerni orkestar, Bi-Bi-Si filharmonija, Kraljevska filharmonija iz Liverpula i Izraelska filharmonija pod vođstvom Zubina Mehte, na čiji poziv je u Karnegi Holu izveo Bramsov Dupli koncert.

Šaham je aktivan kao pedagog na Akademiji za muziku u Jerusalimu i brojnim majstorskim kursevima.

Sledeći koncert iz ciklusa kamerne muzike zakazan je za 28. april, kada će violinista Gregori As umetnički predvoditi muzičare Beogradske filharmonije.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.