Kakva je sudbina muzičkog dinara?

Izvor: B92, 08.Jul.2013, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva je sudbina "muzičkog dinara"?

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje zatražio je od Ministarstava kulture i prosvete i nauke da zauzmu stav povodom primedbi iz Rezolucije Evropskog odbora Međunarodne konfederacije društava autora i kompozitora (MKDAK) oko ukidanja "muzičkog dinara" za zanatlije u Srbiji.

Članica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje iz opozicione Demokratske stranke (DS) Gorica Mojović upozorila je da se u narednim mesecima mogu očekivati iste primedbe Evropske komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima koje su usvojene u decembru 2012. a koje su stupile na snagu 1. januara 2013. i da će zakon morati da se menja.

Snežana Stojanović Plavšić, članica odbora iz Ujedinjenih regiona Srbije stranke čiji je lider Mlađan Dinkić predlagao ukidanje obaveze plaćanja "muzičkog dinara" za zanatlije, navela je da takvo mišljenje o izmenama Zakona o autorskom i srodnim pravima nije došlo od Evropske komisije nego od jedne od organizacija, od kojih neke lobiraju za neke interese.

Ona je kazala je da su to samo primedbe jedne strukovne organizacije iz Evrope, da ne treba svaki predlog koji dolazi iz Evrope oberučke prihvatiti i poručila da ne treba biti brzoplet u evropskim integracijama i ne treba biti "veći papa od pape i usvajati pravila koja ne važe za zemlje EU".

"Mi takvih pritisaka imamo. Kancelarija za evropske integracije i pregovarački tim, a ne Odbor za kulturu, baviće se svim ovim dilema", kazala je Stojanović Plavšić koja je navela da odbor ne treba ministarstvima da upućuje bilo kakavu preporuku povodom informacije o Rezoluciji MKDAK.

Gorica Mojović iz DS-a je kazala da Srbija treba da hrli ka EU i da je čude reči članice odbora iz URS-a, a Stojanović Plavšić je rekla da nije kazala da Srbija ne treba da hrli i žuri ka EU nego da treba da zna ko joj šta preporučije.

Kako je navela Gorica Mojović, Zakon o autorskom i srodnim pravima usvojen 2009. u izveštaju Evropske komisije bio je jedan od najpozitivnije ocenjenih zakona, a poslednjim izmenama tog propisa znatno su ograničena autorska prava oslobađanjem zanatlija obaveze plaćanja "muzičkog dinara". Ona je navela da se i u vreme usvajanja izmena tog zakona, decembra prošle godine, znalo da su one u suprotnosti sa evropskim standardima, domaćim zakonima i Ustavom Srbije.

Predsednica Odbora za kulturu I informisanje Vesna Marjanović iz DS-a kazala je da se ne slaže sa navodima Stojanović Plavšić da odbor ne treba da se bavi tim pitanjem, navodeći da će parlament biti najznačajnija institucija u procesu usklađivanja zakona sa propisima EU.

Posle kraće polemike, na predlog članova odbora iz vladajuće koalicije usvojen je zaključak da se informacija o Rezoluciji MKDAK koja je stigla iz kabineta poredsednika parlamenta Nebojše Stefanovića uputi nadležnim ministarstvima kako bi je razmotrili i zauzeli stav.

Predsednica Odbora Vesna Marjanović tražila je da odbor tu Rezoluciju uputi nadležnim ministarstvima s predlogom da se ponovo razmotre "sporne" odbredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima u cilju usklađivanja zakona sa primedbama MKDAK, ali taj predlog nije usvojen.

Rezolucija Evropskog odbora MKDAK, koji predstavlja stvaraoce i autorska društva iz svih evropskih zemalja, doneta je u aprilu ove godine a u njoj se izražava duboka zabrinost zbog spornih članova izmena Zakona o autorskom i drugim pravima i navodi da ni po jednom važećem međunarodnom zakonu ne postoji mogućnost da se zanatlije izuzmu od plaćanja autorskih prava ako je muzika dostupna javnosti u njihovim prostorijama.

U toj rezoluciji se poziva Srbija da preduzme neophodne mere kao bi izmene tog zakona usaglasila sa Bernskom konvencijom o zaštiti književnih i umetničkih dela i Direktivom za informaciono društvo EU.

Član MKDAK je i SOKOJ, a kako se navodi, misija te konfederacije je da promoviše i zaštiti moral i ekonomske interese više od tri miliona autora i kompozitora.

Na sednici, Odbor za kulturu i informisanje zatražio je od skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo da pripremi autentično tumačenje članova 26 i 32 Zakona o radiodifuziji, na inicijativu dramskog sindikata "Nezavisnost".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kakva je sudbina "muzičkog dinara"?

Izvor: B92, 08.Jul.2013

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje zatražio je od Ministarstava kulture i prosvete i nauke da zauzmu stav povodom primedbi iz Rezolucije Evropskog odbora Međunarodne konfederacije društava autora i kompozitora (MKDAK) oko ukidanja "muzičkog dinara" za zanatlije u Srbiji...Članica skupštinskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.