Kako su stari majstori rešavali svetlost i senku na skulpturi

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su stari majstori rešavali svetlost i senku na skulpturi

Fakultet likovnih umetnosti od svog osnivanja, 1937. godine, ima vrednu umetničku zbirku. U početku su to bili gipsani i bronzani odlivci i reprodukcije slika, poznatih umetničkih dela. Već posle rata, zahvaljujući Vojislavu Veljkoviću, u zbirci su i Mikelanđelov "Mojsije", "Dan", "Noć", Lisipov "Ratnik Borgeze" i druge reprodukcije. S vremenom, zbirku Fakulteta obogatila su i dela profesora i studenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Original Mikelanđelovog "Mojsija" u Rimu, a u našoj prestonici reprodukcija kao skulptura u prostoru Fakulteta likovnih umetnosti.

"Imamo priliku da vidimo kako su stari majstori rešavali svetlost i senku na skulpturi, kako izgleda savršena draperija na Mikelanđelovom Mojsiju ili savršen sklad na harmonije na Lisipovom Gimnastičaru ili Ratniku", objašnjava master student FLU Bogdan Đukanović.
"Imamo vrednu umetničku zbirku u kojoj se nalaze radovi Uroša Predića, Tome Rosandića, Petra Lubarde, Milunovića, Dobrovića. Najznačajniji segment naše zbirke predstavljaju bronzane skulpture iz kolekcije Vojislava Veljkovića, koje su posle Drugog svetskog rata predate na čuvanje Akademiji, gde su zadobile funkciju učila u nastavi", ističe kustos dokumentarista FLU Olivera Erić.
Profesor prava, ministar finansija, doktorirao na Sorboni, Vojislav Veljković bio je i vrstan poznavalac umetnosti. Između dva svetska rata, obogatio je Beograd donoseći iz Francuske i Italije dela, neprocenjive umetnine.
"Kada je Voja doneo tu kolekciju ovde, moj deda je sazidao taj muzej. Muzeo se zvao. Ni Rotšildovi ni Frik kolekšn u Americi nisu zidali za svoje kolekcije specijalne muzeje, a Voja ga je sazidao", napominje Katarina Veljković.
Možda se na ovom mestu ponovo sretnu Muzeo Veljković i vredna umetnička dela koja su pre skoro jednog veka stigla vozom iz Pariza u Beograd.
Burna istorija učinila je da ih je sada mnogo manje ali udruženi sa nekim novim umetničkim kolekcijama ispunili bi želju osnivaču Vojislavu Veljkoviću.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.