Kako se zvezde španskog baleta pripremaju za nastup u Beogradu

Izvor: RTS, 27.Maj.2017, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se zvezde španskog baleta pripremaju za nastup u Beogradu

Zvezde Nacionalnog baleta Španije spremaju se za nastup na sceni Velike dvorane Centra "Sava". Ekipa RTS-a imala je ekskluzivno pravo da snimi u Madridu njihove pripreme.
Ritam svakodnevice, duh tradicije i dah avangarde u savršenom saglasju plesne umetnosti. To je Nacionalni balet Španije. Igrači s titulom "kraljeva flamenka".

"Imam tipičnu haljina u kojoj vežbam u Baletu. Moja svakodnevica, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << haljina, lepeza, šal, nezaobilazni deo mog života", kaže Mirijam Mendosa, solistkinja Nacionalnog baleta Španije.
Prve plesne cipele svi su obuli za tradicionalni flamenko, igru koja je rođena u 18. veku u Andaluziji.
Zlatno doba doživeo je između 1860. i 1920. godine s nastankom malih noćnih lokala, nalik današnjem "tablao de flamenko". U pozorište ga je dvadesetih godina prošlog veka uveo Huan Breva. Danas je ovo njegova najznačajnija adresa.
"Činjenica da sam stekao iskustvo igrača u baletskoj trupi, da sam bio solista i prvak Španskog nacionalnog baleta, pružila mi je drugačiji pogled na stvari, dala mogućnost da zahtevam konkretne poteze od igrača", kaže Antonio Naharo, umetnički direktor Nacionalnog baleta Španije.
Umetnički zahtevi su veliki. Zato ovim salama stalno odzvanjaju udari potpetica, kastanjeta i uzvik "ole".
"Postavka je vrlo avangardna u muzičkom smislu, ali i kada je reč o kostimima, jer ih stvara modna kreatorka a ne pozorišni kostimograf", objašnjava Naharo.
Kostimi aktuelnih predstava često su u ovim pregradama jer Balet putuje širom sveta. Sada u prestonicu Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.