Kako je konceptualni umetnik ojadio danski muzej

Izvor: B92, 29.Sep.2021, 13:34

Kako je konceptualni umetnik ojadio danski muzej

Konceptualni umetnik Jens Haning stavio je u džep 534.000 danskih kruna (84.000 dolara) u gotovini koje je dobio od muzeja Moderne umetnosti da ih upotrebi za umetničko delo i promenio naziv instalacije u "Uzmi pare i beži".

Jens Haning dogovorio se sa muzejem Kunsten u Danskoj da pozajmi novac kako bi replicirao ranije radove koji su prikazivali godišnje prihode Austrijanaca i Danaca.

Ali, kada je muzej u Alborgu otvorio kutiju koju je Haning poslao, na "slikama" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je nedostajao novac, a naslov umetničkog dela je promenjen.

Haaninga, konceptualnog umetnika čiji se rad fokusira na moć i nejednakost, muzej je angažovao da ponovo kreira dva ranija dela koja su koristila novčanice za predstavljanje prosečnih prihoda.

U delu iz 2007. godine pod nazivom "Prosečan godišnji prihod Danske", prikazane su beleške kruna fiksirane na platnu, a u drugom delu iz 2011. o austrijskim prihodima korišćeni su novčanice u evrima.

"Dva dana pre otvaranja izložbe, Haning nam je poslao elektronsku poruku u kojoj nam je rekao da nam je poslao novo delo. Mi nismo bogat muzej. Novac je došao iz skromnih rezervi namenjenih za održavanje zgrade. Moramo dobro razmisliti o tome kako trošimo svoja sredstva, a ne trošimo više nego što možemo da priuštimo", rekao je za Gardijan Lase Anderson, direktor muzeja Kunsten.

Anderson je istakao da prema ugovoru, Haning mora da vrati novac do 16. januara.

"Verujem da će nam to vratiti. On je cenjeni umetnik. Ali ako ga ne vrati, moraćemo dapodignemo optužbu protiv umetnika", dodao je Anderson.

Haaning kaže da nema nameru da ispuni svoj deo ugovora.

"Posao je u tome što sam uzeo njihov novac. To nije krađa. To je kršenje ugovora, a kršenje ugovora je deo posla", rekao je Haning za danski radio.

Haning, ipak, ohrabruje druge ljude koji imaju loše uslove rada kao i on da učine isto.

"Ako sede na nekom lošem poslu i ne primaju platu, a od njih se zapravo traži da plate za odlazak na posao, onda zgrabite sve što možete i pobedite to", rekao je danskoj nacionalnoj televiziji DR.

Naručena umetnička dela trebalo je da budu deo izložbe u muzeju o odnosu umetnosti i rada.

"Work It Out" izložba otvorena je prošle nedelje i traje do sredine januara.

Muzej, koji je odlučio da prikaže Haningovo novo delo uprkos gubitku nekoliko desetina hiljada dolara, insistirao je na tome da novac koji nedostaje nije trik za promociju izložbe.

"Mi smo platforma za umetnost, ne stvaramo performativnu umetnost. I ja sam zbunjen kao i svi ostali", priznaje Anderson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.