Kako je konceptualni umetnik ojadio danski muzej

Konceptualni umetnik Jens Haning stavio je u džep 534.000 danskih kruna (84.000 dolara) u gotovini koje je dobio od muzeja Moderne umetnosti da ih upotrebi za umetničko delo i promenio naziv instalacije u "Uzmi pare i beži".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2021.

13:23

Kako je konceptualni umetnik ojadio danski muzej
Foto: Siriporn Pimpo/shutterstock

Jens Haning dogovorio se sa upravom muzeja Kunsten u Danskoj da pozajmi novac kako bi replicirao ranije radove koji su prikazivali godišnje prihode Austrijanaca i Danaca.

Ali kada je muzej u Alborgu otvorio kutiju koju je Haning poslao, na "slikama" je nedostajao novac, a naslov umetničkog dela je promenjen.

Haninga, konceptualnog umetnika čiji se rad fokusira na moć i nejednakost, muzej je angažovao da ponovo kreira dva ranija dela koja su koristila novčanice za predstavljanje prosečnih prihoda.

U delu iz 2007. godine pod nazivom "Prosečan godišnji prihod Danske" prikazane su krune fiksirane na platnu, a u drugom delu iz 2011. o austrijskim prihodima korišćene su novčanice u evrima.

"Dva dana pre otvaranja izložbe Haning nam je poslao elektronsku poruku u kojoj nam je rekao da nam je poslao novo delo. Mi nismo bogat muzej. Novac je došao iz skromnih rezervi namenjenih za održavanje zgrade. Moramo dobro razmisliti o tome kako trošimo svoja sredstva, a ne trošimo više nego što možemo da priuštimo", rekao je za Gardijan Lase Anderson, direktor muzeja Kunsten.

Anderson je istakao da, prema ugovoru, Haning mora da vrati novac do 16. januara.

"Verujem da će nam to vratiti. On je cenjeni umetnik. Ali ako ga ne vrati, moraćemo da podignemo optužbu protiv umetnika", dodao je Anderson.

Haning kaže da nema nameru da ispuni svoj deo ugovora.

"Posao je to što sam uzeo njihov novac. To nije krađa. To je kršenje ugovora, a kršenje ugovora je deo posla", rekao je Haning za danski radio.

Haning ohrabruje i druge ljude koji imaju loše uslove rada kao i on da učine isto.

"Ako sedite na nekom lošem poslu i ne primate platu, a od vas se zapravo traži da platite za odlazak na posao, onda zgrabite sve što možete i pobedite to", rekao je danskoj nacionalnoj televiziji DR.

Naručena umetnička dela trebalo je da budu deo izložbe u muzeju o odnosu umetnosti i rada.

Izložba "Work It Out" je otvorena prošle nedelje i traje do sredine januara.

Muzej, koji je odlučio da prikaže Haningovo novo delo uprkos gubitku nekoliko desetina hiljada dolara, insistirao je na tome da novac koji nedostaje nije trik za promociju izložbe.

"Mi smo platforma za umetnost, ne stvaramo performativnu umetnost. I ja sam zbunjen kao i svi ostali", priznaje Anderson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: