Kafići bez muzike u znak protesta

Izvor: Blic, 17.Dec.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kafići bez muzike u znak protesta

Kao protest protiv „reketiranja“ ugostitelja, trgovaca, preduzetnika i drugih privrednih subjekata koje sprovode SOKOJ i OFPS na terenu, na desetine hiljada kafića iz cele Srbije 22. decembra isključiće muziku na jedan sat. Kampanja “Zamrzavanje muzike” obuhvata i 22. januar 2011. kada će biti ponovljena akcija „zamrzavanja“ i produžena na čitav dan, a 22. februara 2011. godine muzika će biti trajno „zamrznuta“ uz izbacivanje zvučnika iz lokala i ostalih poslovnih prostorija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Razlog za ovakvu akciju je u tome što, kako kažu u Uniji poslodavaca Srbije, i posle godinu dana od kad je usvojen Zakon o autorskim i srodnim pravima, ugostitelji, trgovci, preduzetnici, kabl-operateri i televizije u Srbiji plaćaju naknadu za autorska i srodna prava u prosečno istim iznosima kao u Velikoj Britaniji koja ima sedam puta veći BDP po glavi stanovnika od Srbije. Što u zavisnosti od kvadrature, boja stolica i mesta na kojima se lokal nalazi, iznosi od 3.000 do 150.000 dinara.

Zakon je, međutim, predvideo da se visina naknada za autorska i srodna prava koje naplaćuju SOKOJ i OFPS odredi u skladu sa visinom tih naknada u zemljama koje imaju sličan bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika.

Korisnici su se zbog toga više puta obraćali ministru za nauku i tehnologiju Božidaru Đelić, koji je direktno nadležan za kontrolu rada Zavoda za intelektualnu svojinu, ali od države do sada nisu dobili nikakav odgovor. Ugostitelji i poslodavci Srbije žele da se uspostavi i Komisija za autorska i srodna prava.

Nenad Danilović iz opšteg Udruženja ugostitelja Beograda objašnjava da su ugostitelji primorani na ovu akciju, jer je njihova delatnost dovedena na nivo poslovanja koji postaje besmislen.

- Ne samo zbog pada prometa već i zbog nametnutih dažbina, od kojih mi moramo da se branimo kako bismo preživeli - rekao je Danilović.

Dragoljub Rajić iz sektora za privredu Unije poslodavaca Srbije rekao je da ugostiteljski objekti mesečno naknadu za autorska i srodna prava plaćaju od 3.000 dinara, u nekim selima po Vojvodini, pa do čak 150.000 dinara, koliko plaćaju neke diskoteke ili noćni klubovi u Beogradu.

- U tim objektima su čak i računi za komunalije i struju manji u odnosu na iznose koje plaćaju na ime autorskih prava. Te naknade bi trebalo da budu bar upola manje kako bi poslovanje bilo održivo - rekao je Rajić.

Zaštitom autorskih prava, međutim, nisu zadovoljni ni sami autori. To potvrđuje i Dragan Kovačević Žabac iz grupe S.A.R.S. koji je podsetio da je on, kao autor pesme Buđav lebac, 2008. godine od Sokoja dobio svega 16,5 dinara.

- Tih 16,5 dinara na nivou cele godine, dobio sam za jedno emitovanje pesme na radiju sa nacionalnom frekvencijom. To jednostavno vređa moju inteligenciju. Kako je moguće da je ta pesma, kojom smo izgoreli ceo Balkan, puštena samo jednom te godine - pita se Kovačević.

On objašnjava da je grupa za 2009. dobila 71.000 dinara od čega im je 19.000 oduzeto za ulaganje u muziku.

- Šta to ulaganje konkretno znači ne znam, ko zna gde su te pare otišle. Pozivam sve muzičare da istupe iz SOKOJ-a i da samostalno štite svoja prava kao što to rade naslednici Milana Mladenovića - poručio je Kovačević.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kafići gase muziku zbog "reketa"

Izvor: B92, 18.Dec.2010, 02:40

Beograd -- Na prvi dan zime na desetine hiljada kafića će isključiti muziku u znak protesta protiv "reketiranja" koje sprovode SOKOJ i OFPS na terenu...Kampanja "Zamrzavanje muzike" obuhvata i 22. januar 2011. kada će biti ponovljena akcija "zamrzavanja" i produžena na čitav dan...Akcijom će 22....

Nastavak na B92...

Kafići gase muziku zbog "reketiranja" SOKOJ i OFPS

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Dec.2010

BEOGRAD - Na prvi dan zime na desetine hiljada kafića će isključiti muziku u znak protesta protiv „reketiranja“ koje sprovode SOKOJ i OFPS na terenu.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.