UGOSTITELJI NEĆE DA PLATE MUZIČKI REKET

Izvor: Kurir, 18.Dec.2010, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UGOSTITELJI NEĆE DA PLATE MUZIČKI REKET

BEOGRAD - Sat ćutanja za Zakon o autorskim i srodnim pravima! U oko 80 odsto kafića, restorana, preduzetničkih i trgovačkih lokala u Srbiji u sredu će na jedan sat utihnuti muzika u znak protesta što ni godinu dana od donošenja Zakona o autorskim pravima nije uređena ova oblast.

BEOGRAD - Sat ćutanja za Zakon o autorskim i srodnim pravima!

U oko 80 odsto kafića, restorana, preduzetničkih i trgovačkih lokala u Srbiji u sredu će na jedan sat utihnuti muzika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u znak protesta što ni godinu dana od donošenja Zakona o autorskim pravima nije uređena ova oblast.

Ugostitelji, trgovci i kabl-operateri, TV i radio stanice akcijom „Zamrzavanje muzike“ od 12 do 13 časova pobuniće se protiv „harača“ koji im, kako kažu, nameću organizacije SOKOJ i OFPS pri naplaćivanju naknade za autorska prava. Glas protiv ove dve organizacije digli su i muzičari, nezadovoljni „sićom“ koju od njih dobijaju.

- Želimo da na terenu u najvećim gradovima stavimo do znanja javnosti da ne želimo više da nas SOKOJ i OFPS reketiraju i da tražimo od resornog ministra za nauku i tehnologiju Božidara Đelića da reaguje i utiče da Vlada Republike Srbije oformi Komisiju za autorska i srodna prava, što je po Zakonu trebalo da bude učinjeno još pre pet meseci. U nadležnosti te komisije je određivanje novih, realnih tarifa za autorska prava. Godišnje se u Srbiji obrne 20 miliona evra i mi hoćemo da znamo kome i gde ide taj novac, kao i da se utvrde pravednije tarife, jer je realno da plaćamo 50 odsto manje iznose - rekao je Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije na konferenciji za novinare.

S. Tomčić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.