Izvor: RTS, 11.Jan.2024, 11:52

Настављено суђење Златану Арсићу, оптуженом за наводни ратни злочин у Kосовској Kаменици

Испитивањем наводно оштећеног, у Основном суду у Приштини настављено је суђење Златану Арсићу из Ајновца код Kосовске Kаменице, бившем полицајцу којег терете да је починио ратне злочине 1999. године.
Особа Б. М. албанске националности изјавила је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да га је Арсић, у марту 1999. године, заједно са другим униформисаним и наоружаним припадницима српске полиције, тукао и "нехумано га мучио, наневши му тешке повреде, трауму и здравствене последице".
Одбрана Златана Арсића је оспоравала наводе исказа особе Б.М., тврдећи да у њему нема доказа.
"Мислимо да је контрадикторан у својим изјавама, да ће одбрана доказати да је непоуздан и да је то нека његова измишљена прича, а у току доказног поступка доказаћемо невиност Златана Арсића, јер имамо и материјалне доказе којима доказујемо његов алиби, док са друге стране тужилаштво није предложило ниједан материјални доказ који повезује Арсића са делом које му се ставља на терет оптужницом", рекао је адвокат Василије Арсић након данашњег рочишта.
Он и чланови Арсићеве породице полажу наду у објективност судског већа, да ће његови чланови сагледати све чињенице и донети праведну одлуку.
"Први пут је приведен 2015. године, саслушан је, после две године исто, 2017. је саслушан и онда су рекли да је случај затворен и да немају доказе. Златан је радио у косовској полицији 20 година. Сумњамо у доказе и не верујемо. Не знам више коме да верујемо, обратили смо се свакоме и свуда где смо чули и могли и нико није имао слуха", пренела је након данашњег рочишта Зорица Арсић, супруга Златана Арсића.
Златан и Зорица имају троје деце.
"Девојчица има девет година, сваки пут иде тати у посету. За нову годину испод јелке оставила је жељу, док сва деца траже лутке И таблете, она тражи да јој се отац врати из затвора", пренела је Зорица.
Златан Арсић, након 1999. године службеник косовске полиције, изјаснио се у новембру прошле године пред Основним судом у Приштини да није крив за ратне злочине.
"Осећам се невиним по свим тачкама оптужнице. Нисам крив", рекао је Арсић на почетку суђења.
Тужилаштво у оптужници наводи да је током фебруара и марта 1999. године Арсић учествовао у насилној депортацији и расељавању мештана Kаменице, а затим и "пљачкању и оштећивању кућа Албанаца палећи их".
"Такође, учествовао је и у малтретирању албанских цивила", наводе из тужилаштва у Приштини.
Арсић је ухапшен у марту 2023. године на пункту Бела земља према Бујановцу, након чега му је одређен притвор.
Специјално тужилаштво у Приштини до краја прошле године подигло је 33 оптужнице против 89 оптужених за наводне ратне злочине на Kосову, а највећа, подигнута је против 53 оптужена за страдање албанских цивила у селу Меја код Ђаковице. У већини тих случајева починиоци су Срби. Њима се суди и у одсуству.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.