Jubilej „Trija Simonuti ”

Izvor: Politika, 15.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej „Trija Simonuti ”

„Trio Simonuti ”, jedan od naših najpoznatijih kamernih sastava, održaće večeras u Beogradu, u Kolarčevoj zadužbini, još jedan u nizu koncerata povodom proslave dvadeset godina uspešnog rada. U triju koji čine otac i dve ćerke, violine sviraju Tripo i Irena, a za klavirom ih prati i solira Ana. Na programu će biti kompozicije Koreli-Vivaldija, Hendla, Dvoržaka, Vjenjavskog, Debisija, Sen-Sansa, Hana, Bramsa i Bore Popovića, koje publika najviše voli da sluša na koncertima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trija.

„Trio Simonuti” pleni svojim nastupom, a pre svega pozitivnom energijom, od prvog dana kada se pojavio 1988. godine. Otac i dve ćerke održali su preko hiljadu koncerata. Osim na koncertnim podijumima na prostoru bivše Jugoslavije, nastupali su i u mnogim gradovima Evrope. Takođe su učestvovali na raznim festivalima i osvajali i prve nagrade. Deo bogatog opusa koji izvode zabeležen je i na nosačima zvuka.

– Ne sećam se da je neki kamerni sastav, čak i na prostoru stare Jugoslavije, opstao tako dugo. Drago mi je što smo za ovih dvadeset godina dobili, kako se kaže, našu publiku. Mnogi su to zamerali, ali mislim da bi svaki umetnik trebalo da bude presrećan kada ima svoju publiku. Prepune sale velika su nadoknada za naš rad – kaže Tripo, koji je pre sviranja sa ćerkama ostavio svoj pečat u muzici kao solista na violini.

Članovi „Trija Simonuti” su magistri muzike i svoje znanje godinama prenose mladima. Iako se predano bave pedagoškim radom, u njihovim srcima prednjači izvođenje muzike.

– Biti izvođač znači biti stalno u formi, stalno napredovati i održavati svoj nivo. Kad god nas neko pozove da održimo koncert, mi moramo da budemo spremni, bez obzira na to šta nas je u životu snašlo. Moramo da sačuvamo u sebi tu pozitivnu emociju koju publika stalno očekuje da dobije od nas – objašnjava Ana.

Tripo Simonuti objašnjava da je svoju karijeru posvetio oplemenjivanju i širenju kulture klasične muzike. Njegove ćerke dodaju da je lepota njihovog posla u tome što nema kraja. Svojoj publici obećavaju da će svirati dok god bude zajedničkog uživanja u muzici „Trija Simonuti”.

Posle večerašnjeg nastupa, u organizaciji „Jugokoncerta”, Beograđani će biti u prilici da slušaju ovaj popularni trio sa novim programom u okviru manifestacija „Kalemegdanski sutoni” i „Čukaričke kulturne večeri”, u septembru.

D. Stevanović

[objavljeno: 16.06.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.