Još jedan uspešan Džeztronik festival u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2022, 14:35

Još jedan uspešan Džeztronik festival u Vršcu

Sinoć je u Centru Milenijum završen 16. Internacionalni džez i bluz festival posvećen osnivaču i idejnom tvorcu Momiru Cvetkoviću. Vršačka publika je imala priliku da sluša vrhunske džez muzičare na sceni "Studio".

U prepunom "Studiju" Centra Milenijum, tokom četiri festivalska dana, u selekciji Dušana Bogovića Gerija na sceni je prodefilovalo preko četrdesetak muzičara. Ljubiteljima džeza i bluza predstavili su se bendovi: Alex & The Fergusons, Novakov & Bartus >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Trio, Peđa Milutinović Drumbooty, Vladimir Samardžić Trio, Max Kochetov Quintet i Katarina Pejak Trio. Svaka svirka i nastup je bila priča za sebe koju je uspešno vodio moderator i dugogodišnji prijatelj Festivala Vladislav Pejak. Poseban utisak su ostavili mladi džezeri, učenici i profesori Odseka za džez muziku Muzičke škole "Josif Marinković" i studenti Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

U okviru Festivala, jednako značajno umetničko veče bilo je posvećeno izložbi fotografija Darka Sekulića. Publika koja redovno prati Džeztronik imala je priliku da se podseti na neke festivale i posebne izvođače. Postavku retrospektive Džeztronik vremena otvorio je Aleksandar Avramesku, snimatelj RTS-a i umetnički fotograf. Naglašeno je da pored svoje umetničke vrednosti, Sekulićeve fotografije imaju vanvremensku dimenziju. Svaka od njih ima svoju priču. Autor Sekulić estetiku sliku akcentovao je i ličnim učestvovanjem na sceni – kao deo performansa. Dok posmatrate fotografije možete da "čujete" i muziku. Upravo se takvim ekspresijama dočarava autentičnost, dokumentarnost i poetika Sekulićevih fotografija.

Džeztronik festival godinama neguje promovisanje mladih muzičara kojima organizuje masterklasove. Drugog festivalskog dana džez radionica odvijala se u prostorijama Muzičke škole "Josif Marinković" koju su vodili profesori Odseka za džez muziku Fakulteta muzičke umetnosti Beograd.

Sva četiri festivalska dana bila su ispunjena posebnom emocijom. Umetnost improvizacije i visoki senzibilitet izvođača učinili su svojevrsni omaž osnivaču Džeztronika i idejnom tvorcu Festivala, Momiru Momi Cvetkoviću.

Uz podršku Grada Vršca, ne treba zaboraviti podršku prijatelja "Džeztronika", sponzora i tehnike "Centra Milenijum" koji su učinili da se desi jedno potpuno i izuzetno izdanje Festivala "Džeztronik" – 16. Internacionalni džez i bluz festival.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.