JEDINA SRPKINJA KOJA JE BILA BONDOVA DEVOJKA: Ova prelepa NIŠLIJKA glumila je u DVA filma o agentu 007

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2020, 21:00

JEDINA SRPKINJA KOJA JE BILA BONDOVA DEVOJKA: Ova prelepa NIŠLIJKA glumila je u DVA filma o agentu 007

Danas je sre gotovo niko i ne seća.

Serijal filmova o Džejmsu Bondu od samog početka dosegao je ogromnu popularnost ljubitelja sedme umetnosti širom sveta. Čuvenog agenta 007 u svim filmovima pratila je „Bond devojka“, koju su glumile različite glumice tokom godina snimanja filmova. Jedna od prvih lepotica koje su uspele da zavedu agenta 007 bila je Nišlijka.

Reč je o glumici Nadeždi Poderegin (u internacionalnoj karijeri poznatija kao Nadja Regin). Glumila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je u dva filma o čuvenom britanskom agentu 007 – „Iz Rusije s ljubavlju“ i „Goldfinger“.

Nadežda Poderegin rođena je u Nišu 1931. godine. Otac joj je bio Rus koji je nakon Oktobarske revolucije izbegao u tadašnju Kraljevinu SHS, a majka profesorka književnosti iz Pljevalja u Crnoj Gori, gde su se Nađini roditelji i upoznali, ističe o detaljima njene biografije filmski kritičar Dejan Dabić, koji je o ovoj Bond devojci pisao u časopisu „Pressing“.

- Profesorska služba ih je vodila u razne gradove na teritoriji nekadašnje Kraljevine, pa je tako Nađa rođena u Nišu, mada je odrasla u Kraljevu, gde su njeni došli nakon službovanja u Prokuplju. Na početku Drugog svetskog rata, Nađin otac je, tada profesor Poljoprivredne škole, streljan prilikom masovne nemačke odmazde (iako mu je – kao ruskom emigrantu − nuđeno da se spase, on nije želeo da napusti svoje učenike). Nakon završetka rata, Nađina majka je, kao beogradski student, dobila posao u struci i porodica se preselila u Beograd - kaže Dabić.

Na početku pedesetih Nađa upisuje Akademiju u klasi profesora Jože Rutića u kojoj su, pored ostalih, bili i Paja Minčić, Ciga Jerinić, Jelena Jovanović (kasnije Žigon).

Tada kreće i njena profesionalna karijera.

Osim uloga u dva filma o Džejmsu Bondu, u periodu od 1950-1968 Nadja Regin odigrala je još 51 ulogu u jugoslovenskim, austrijskim, nemačkim, britanskim i američkim filmovima i TV serijama - Čudotvorni mač (1950), Nevidljivi čovek (1959) Benny Hill (1963), kultnoj TV seriji The Saint (1967) sa drugim Bondom, Rodžerom Murom u glavnoj ulozi...

- Prekretnica je bila uloga Marine u nemačko-austrijsko-jugoslovenskoj koprodukciji “Kuća na obali”, režisera Boška Kosanovića, gde joj je direktni partner bio poznati slovenački i jugoslovenski glumac Bert Sotlar (jedan od dobitnika nagrade “Slavica” koja se sada, pod nazivom “Pavle Vuisić”, i dalje dodeljuje na niškim Filmskim susretima) - kaže Dejan Dabić.

Nakon glavne uloge u filmu „Ešalon doktora M.“ (1955), profesionalne i privatne obaveze vode Nađu najpre do Nemačke, a kasnije, zbog udaje, i u London.

Ono po čemu će ona, ipak, ostati najprepoznatljivija većini gledalaca širom sveta dogodilo se u prvoj polovini šezdesetih zahvaljujući serijalu filmova o Džejmsu Bondu.

- Najpre je u filmu “Iz Rusije s ljubavlju”, režisera Terensa Janga, igrala Kerimovu devojku (partner joj je bio Pedro Armendariz u svojoj poslednjoj filmskoj ulozi u životu), što ju je dodatno kvalifikovalo da u filmu “Goldfinger” (1964), režisera Gaja Hamiltona, odigra i Bondovu devojku, očaravši čak i velikog šarmera, na platnu i van njega, Šona Konerija -  kaže Dabić.

To je bio i vrhunac njene glumačke karijere. Usledilo je još nekoliko televizijskih uloga, nakon kojih se Nađa posvetila porodici, a u poslovnom smislu aktivno je učestvovala kao član odeljenja za scenarije na britanskoj televiziji.

Nađa Regin, jedina Bondova devojka sa naših prostora, preminula je 2019. godine u Londonu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.