Izmenjen lik Nefertiti?

Izvor: Radio 021, 02.Apr.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmenjen lik Nefertiti?

Drevna egipatska kraljica Nefertiti možda i nije bila neka lepotica. Delikatno izrezbareno lice u središtu krečnjaka od kojeg je napravljena poznata bista ukazuje da je kraljevski vajar Tutmos možda umekšao bore oko usana i ispravio kvrgu na nosu kako bi predstavio "lepoticu s Nila" u boljem svetlu. Bistu egipatske kraljice otkrio je arheolog Ludvig Borhard u Egiptu 1912. godine u Tel el Amarni, koji je kratko vreme bio prestonica Nefertitinog muža, faraona Ehnatona. Sada se čuva u berlinskom muzeju Altes.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Otkriveno skriveno lice ispod biste Nefertiti

Izvor: Blic, 02.Apr.2009

Drevna egipatska kraljica, koja važi za Mona Lizu tadašnjeg sveta, možda i nije bila neka lepotica, piše Rojters. Delikatno izrezbareno lice u središtu krečnjaka od kojeg je napravljena poznata bista Nefertiti ukazuje da je kraljevski vajar Tutmos možda umekšao bore oko usana i ispravio kvrgu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.