Otkriveno skriveno lice ispod biste Nefertiti

Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveno skriveno lice ispod biste Nefertiti

Drevna egipatska kraljica, koja važi za Mona Lizu tadašnjeg sveta, možda i nije bila neka lepotica, piše Rojters. Delikatno izrezbareno lice u središtu krečnjaka od kojeg je napravljena poznata bista Nefertiti ukazuje da je kraljevski vajar Tutmos možda umekšao bore oko usana i ispravio kvrgu na nosu kako bi predstavio "lepoticu s Nila" u boljem svetlu.



Bistu egipatske kraljice otkrio je arheolog Ludvig Borhard u Egiptu 1912. godine u Tel el Amarni, koji je kratko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vreme bio prestonica Nefertitinog muža, faraona Ehnatona. Sada se čuva u berlinskom muzeju Altes.

"Moguće je da je neko, verovatno sam Ehnaton, naručio da bista predstavlja Nefertiti prema ličnoj viziji", kaže nemački naučnik Aleksander Huperc.

Bista velika 50 santimetara napravljena je od krečnjaka prekrivenog slojevima gipsanog maltera različite debljine.

Nemački istraživači prvo su skenirali statuu 1992. godine, ali je napretkom tehnologije naučnicima omogućeno da dublje analiziraju bistu Nefertiti.

Njihova analiza pokazala je da u poređenju sa spoljnim slojem lica od gipsanog maltera, unutrašnje lice ima manje izražajne jagodice, blagu kvrgu na nosu i bore oko usana i na obrazima.

Promene su verovatno nastale kako bi se kraljičin izgled prilagodio idealima lepote tog vremena, smatraju nemački naučnici.

Otkako je prvi put izložena 1923. godine, 3.300 godina stara statua Nefertiti privlači hiljade ljubitelja istorije i umetnosti širom sveta.

Egipatski zvaničnici stavili su njenu bistu i čuveni Rozeta kamen, izložene u Britanskom muzeju u Londonu, na listu pet najdragocenijih artefakta koje žele da vrate u zemlju uz posredstvo UNESCO-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.