Izložba slika Radomira Damnjanovića u Muzeju grada Beograda

Izvor: RTS, 15.Nov.2018, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika Radomira Damnjanovića u Muzeju grada Beograda

U Muzeju grada Beograda otvorena je postavka "Damnjan - Retrospektiva 1965-2018". Do 10. decembra izloženo je oko dvesta radova iz jedanaest najznačajnijih ciklusa našeg poznatog i svetski afirmisanog umetnika Radomira Damnjanovića.
Postavka je deo velikog stvaralačkog opusa, nastalog u dva kulturna prostora kod nas i u Italiji. Veliki individualista, Damnjan je u raznovrsnoj umetničkoj praksi dugoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šest decenija stvarao, u serijalima.

Uvek sklon preobražaju, prošetao je kroz različite izraze.
"Ja nisam želeo da budem drugačiji, ja sam samo želeo da sačuvam neku autonomiju razmišljanja o svim onim stvarima koje sam ja učio od osnovne škole, univerziteta, pa i dalje", kaže Radomir Damnjanović. 
Najbolji tumač njegovog stvaralaštva Jerko Denegri upozorava da nema ničeg suvišnog.
"I to je neka poruka,  reklo bi se, celog opusa da umetnik ima pravo u svom opusu da diriguje pravila ponašanja", navodi istoričar umetnosti Jerko Denegri.
Predstavljao nas je na prestižnim bijenalima u Sao Paulu, Veneciji, Tokiju. Jedinstvo njegove umetnosti je u posebnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.