Izložba dragulja evropske civilizacije u SANU

Izvor: Blic, 24.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba dragulja evropske civilizacije u SANU

Zahvaljujući izložbi „Vinča - praistorijska metropola”, posetioci Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti će od 24. oktobra do 5. decembra 2008, posle više od dve decenije pauze, imati priliku da upoznaju i osete Vinču u svoj njenoj veličini, shvate njen značaj i u isto vreme budu animirani da nastave priču o pradavnim stanovnicima našeg regiona.

Izložba je rezultat uspešne saradnje četiri partnerske institucije, Filozofskog fakulteta Univerziteta u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Beogradu, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda i SANU, i uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a priređena je povodom sto godina istraživanja ovog dragulja evropske civilizacije, najznačajnijeg lokaliteta mlađeg kamenog doba jugoistočne Evrope. Petočlani autorski tim u sastavu Dubravka Nikolić, Stevan Đuričić, Nenad Tasić, Jasna Vuković i Milorad Ignjatović, pomognut kreativnim timom na čijem je čelu Damir Vlajnić, priču o Vinči prikazao je kroz tri celine. Prva nas upoznaje sa umetničkim dometima vinčanske kulture. Predstavljajući najznačajnije među njima, kao što su Lady of Vinča, Hajd vaza i zagonetni urezani znaci poznati kao vinčansko pismo. Drugi deo izložbe posvećen je sto godina dugom istorijatu arheoloških istraživanja lokaliteta Vinča, započetih sa Milojem Vasićem. Treći segment izložbe ilustruje svakodnevni život Vinče sa replikom neolitske kuće.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vinča - praistorijska metropola

Izvor: Arte, 23.Okt.2008, 12:37

Stogodišnjica arheoloških istraživanja je prilika da se , kroz izložbu Vinča – praistorijska metropola iznova ukaže na vrednost i značaj ovog nalazišta.Galerija SANU,Knez Mihajlova 35, od 24. oktobra.

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.