Izvor: RTS, 18.Maj.2021, 16:06

Izložba "Subjektivna fotograska dokumenta" vrhunskih fotografa u Kovinu

U Kulturnom centru Kovina nalazi se Arhiv fotografija Srbije i svakog proleća priređuje se izložba tri autora. Ove godine su to radovi Goranke Matić, Branimira Karanovića i Aleksandra Kelića, pod zajedničkim nazivom "Subjektivna fotografska dokumenta".
Fotografije tri autora, koje su izložene u Centru za kulturu Kovin, nastale su u poslednjih nekoliko decenija, kao komentar vremena u kome živimo. Goranka Matić je često radila portrete, umetnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << muzičara, i autoportrete.

"Moj prvi rad su izlozi u vreme dana bola i ponosa, kad je Tito umro. Ali radila sam svašta, političare, ulična zbivanja, rok koncerte, sve živo", priča Goranka Matić.
"Ja sam po vokaciji grafičar i jednostavno u svoje fotografije unosim više neke likovnosti nego dokumentarnosti, iako je svaka fotografija u suštini dokument", navodi Branimir Karanović.
Aleksandar Kelić predstavio se serijom fotografija na kojima su njegovi rođaci sa sela, a inspiracija je bila Orvelova "Životinjska farma". Prisutne su note humora i satire.
"Moj stric je živeo na jednom salašu pored Sombora i sve fotografije su tu nastale, a u odnosu na vreme koje smo živeli, ja sam, uz njegovu volju i saglasnost, komentarisao to", kaže Aleksandar Kelić.
Sva tri autora imaju različit pristup, ali zajedno čine jednu kompaktnu celinu.
"Goranku imamo kao dokumentarca, gospodina Karanovića kao nekog ko ima blagu ironiju, i gospodina Kelića koji je ozbiljno pravio svoju neku scenografiju i svoju priču o tim vremenima i svako ima svoj osvrt, kritički", navodi Milan Živković, autor izložbe.
Tri "subjektivna fotografska dokumenta" naših vrhunskih autora podstiču nas da razmišljamo o prošlosti i sadašnjosti, ali pre svega da uživamo u samim umetničkim delima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.