Izvor: Arte, 23.Avg.2016, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Slavena Tolja

Samostalna izložba Slavena Tolja (Hrvatska). Izložba multimedijalnih instalacija, realizovana uz podršku Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke. Galerija Podroom, KCB-a, 25. avgust - 17. septembar, 2016. godine.

Slaven Tolj u svojim radovima neprestano reaguje na narušavanja sistema vrednosti, bilo da je reč o političkom i/ili privatnom kontekstu vremena u kojem živimo. U galeriji Podroom biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << postavljena performativna instalacija koja je ranije ove godine bila izložena u galerijama Kortil i AŽ, a najavljivana kao pretekst za kolektivni performans u kojem se u zamračenom prostoru nalaze dva međusobno udaljena izvora svetla, koja se pale i gase u zavisnosti od kretanja posetilaca. Oni mogu videti jedni druge samo sa određene udaljenosti, a u trenutku kada krenu da se približavaju jedni drugima svetla se gase. Postavlja se pitanje da li jedni druge „bolje“ vidimo samo sa distance? I koliko splet ličnih doživljaja utiče na kreiranje slike o drugom? Na izložbi u Beogradu biće prikazani i dokumentaristički materijali koji prikazuju pojedinačne primere nacionalizama u obe države, koji se pokušavaju predstaviti kao opšti i uspostaviti kao modeli ponašanja. Poslednja samostalna izložba Slavena Tolja u Beogradu bila je 2004. godine u galeriji Remont kada je umetnik predsatvio radove koji su govorili o rešavanju ličnih konflikata, unutrašnjih trauma i nesporazuma, i naizgled nisu bili neposredno vezani za rat i ratno vreme na prostoru bivše Jugoslavije, što je jedan od važnih fokusa u Toljevom stvaralaštvu. Toljevoj „distanci“ u boljem sagledavanju drugog doprinosi njegovo profesionalno delovanje iz različitih pozicija – kao umetnik, kustos, akter nezavisne umetničke scene, predstavnik i direktor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i jedan od voditelja i stratega u timu programa Rijeka 2020 Evropska prestonica kulture.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Strumička ulica Borisa Burića

Izvor: SEEcult.org, 24.Avg.2016, 12:05

Izložba “Strumička ulica” Borisa Burića, fotografski projekat započet 2012. godine, biće otvorena 18. jula u Galeriji Doma omladine Beograda, a posvećena je ulici u prigradskom naselju Lekino brdo koje je karaktersitično po zanimljivom arhitektonskom spoju starih kuća, socijalističkih građevina...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.