Izložba Momenti postojanja - Bašta Zoltana Peroviča u SULUV-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2021, 06:07

Izložba "Momenti postojanja - Bašta" Zoltana Peroviča u SULUV-u

Izložba "Momenti postojanja - Bašta (ambijent sa meditacijom)" Zoltana Peroviča biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji SULUV-a, obaveštavaju iz Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Izložba (zajednička kompozicija pokretnih slika iz arhive, zvučnih snimaka i metanoja objekata) istražuje postojanje ljudske vrste i posledice njene delatnosti u ogledalu događaja svetske istorije i globalnih tokova zadnjih sto godina.

Motoi environmenta sa meditacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su:

[B 124.][Kao]hrpa nasumce nabacanog smeća, najlepši je sistem kozmosa. (Heraklit)

[B 103.] [Jer]na obimu kruga zajednički su početak i svršetak. (Heraklit)

Bog je krug, čije se središte nalazi svugde, a obim mu nigde nije. (Sveti Bonaventura)

Zoltan Perovič je 1990. godine u Segedinu osnovao eksperimentalno pozorište Metanoja Artopedija (Metanoia Artopédia), čiji je i dan danas urednik kao i dekorater i projektant prizora. Njegovu sveumetničku koncepciju karakteriše laboratorijsko razmišljanje, eksperimentisanje sa žanrovima i formatske novine. Njegova usmerenost je, po njemu, odavši počast (Neo)avantgardi i Umetnosti NE!: protivumetnička – anti-protivumetnička umetnost.

Njegov vizionarski način viđenja i protivotrov zloupotreba sa značenjem metanoje u imenu udruženja ističe i reč Artopedija, izvedena od reči art i ortopedija. Perovičeve režije, likovna dela – osim u velikim gradovima naše zemlje – ocenili su na umetničkim događajima u Srbiji, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Belorusiji, Rusiji, Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj i u Belgiji.

Zbog aktuelne pandemijske situacije neće biti zvaničnog otvaranja.

Izložba se realizuje u okviru programa Partnerskih saradnji sa organizacijama Metanoia Artopedia i Fondacija Evropa i trajaće do 17. decembra 2021.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izložba "Slika 2021." u Savremenoj galeriji Zrenjanin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2021

Izložba 66. saziva Umetničke kolonije Ečka "Slika 2021." biće otvorena večeras u 19 časova u Savremenoj galeriji Zrenjanin, saopštavaju organizatori...Učesnici izložbe su Vladimir Bjeličić, Violeta Vojvodić, Jelena Grujičić, Vuk Ćuk, a selektor i kustos projekta Sunčica Lambić-Fenjčev...Ove...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.