Izložba 40 godina plakata Branislava Radoševića

Izvor: Objava, 15.Dec.2015, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "40 godina plakata Branislava Radoševića"

S radošću Vas obaveštavamo da će 18. decembra u 18 sati, u Galeriji ITD - Institut za transfuziju dizajna, na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, biti otvorena retrospektivna izložba „40 godina plakata Branislava Radoševića“, na kojoj će biti predstavljeno preko 70 radova iz opusa ovog podjednako reprezentativnog, samosvojnog i plodnog stvaraoca u sferi savremenog dizajna.

Bilo bi nam izuzetno drago da svojim prisustvom ovaj događaj učinite potpunijim i najljubaznije Vas pozivamo da tada budete s nama.

Radošević je svoju dizajnersku karijeru započeo sredinom sedamdesetih godina prošlog veka i odmah bio zapažen po otvorenom i eklektičnom pristupu vizuelnom polju, uz izuzetan osećaj za likovno izoštravanje teme sredstvima ekspresivne i dinamične znakovne naracije, što je do sada rezultiralo izradom preko 500 namenskih i art plakata za brojne kolege umetnike, manifestacije i institucije kulture, privredu, vladine i nevladine organizacije.

Posebno značajnom stavkom njegovog dizajnerskog angažmana može se smatrati zapaženo delovanje na promociji ekoloških i antiratnih projekata, što je uz urbološku konstantu ujedno i jedan od tematskih zaštitnih znakova ukupnog Radoševićevog kreativnog stanovišta i standarda.

Ne manje važnim od samog stvaralačkog dometa Radoševićevog rada svakako treba smatrati i njegov kulturno-istorijski, dokumentarni aspekt, budući da je više stotina plakata ovog autora, najčešće izvedenih u tehnici sito ili ofset štampe, posvećeno konkretnim kulturnim događajima koji su važne kulturne činjenice i orijentiri poslednjih decenija, tako da svojim totalitetom i grafičkim signalima deluju ujedno i kao alternativna kulturna istorija Novog Sada, Vojvodine i Srbije, ispričana vizuelnim jezikom.






Povezane vesti

Izložba plakata Branislava Radoševića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2015, 08:42

U petak, 18. decembra u 18 časova, u Galeriji ITD (Institut za transfuziju dizajna) na Petrovaradinskoj tvrđavi biće otvorena retrospektivna izložba "40 godina plakata Branislava Radoševića", na kojoj će biti predstavljeno preko 70 radova iz opusa ovog podjednako reprezentativnog, samosvojnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...