Ivona Pleskonja: Stvaranje svetla – Nežni smo rođeni

Izvor: Arte, 08.Feb.2023, 11:22

Ivona Pleskonja: Stvaranje svetla – Nežni smo rođeni

Izložba „Stvaranje svetla – Nežni smo rođeni“ umetnice Ivone Pleskonje biće otvorena u ponedeljak, 13. februara sa početkom u 19 sati u Galeriji ŠTAB, TC Galerija, ulaz 2.

Posetioci izložbe imaće priliku da vide najnoviji ciklus radova velikih formata Ivone Pleskonje, koji će u Galeriji ŠTAB prvi put biti predstavljeni javnosti.

Izložba „Stvaranje svetla – Nežnismo rođeni“  će biti otvorena do 02.marta 2023. godine, a radno vreme galerije je >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << svakog dana od 10 do 21 čas. Ulaz na izložbu je slobodan.

Ivonu Pleskonju, koja je jedna od najznačajnijih autorki srednje generacije na našoj umetničkoj sceni, publika poznaje kao slikarku koja stvara figurativne, portretne predstave. Prikazani likovi, međutim, egzistiraju kao alegorije – oni su iskaz različitih mitova, legendi, duhovnosti koja oblikuje narativ o nastanku čoveka i njegovom odnosu prema metafizičkom. Poslednji ciklus umetnice oslanja se na ciklus „Deca Sunca“ i predstavlja događaje koji su usledili nakon njega, i zato primat daje konceptima svetlosti i rađanja. Istoričarka umetnosti Ana Kršljanin objašnjava značaj svetlosti u radu Ivone Pleskonje: „Blještava svetlost koja se probija kroz ova bića ne bi se pokazala u svojoj snazi da nema dubine, tame ,introspektivnog povlačenja. Ivona je slikarka buđenja; svi anđeli koji izranjaju iz tame doživljavaju rast, duhovnu spoznaju i susret sa vlastitim sopstvom koji je krajnja realnost“.  Ipak, kao što portret ne predstavlja klasičan motiv u slikarstvu Ivone Pleskonje, tako i simbolika ovih radova izmiče jednostavnoj definiciji. „Fenomen mistične svetlosti jedan je od punktova gde umetnica posebno usmerava svoje interesovanje i ostvaruje još jedan vid komunikacije na neverbalnom, duhovnom nivou kroz profanu umetnost utemeljenu na ličnoj spiritualnosti“, zaključuje Ana Kršljanin.

Ivona Pleskonja je rođena16.10.1974. godine u Beogradu. Diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1998. u klasi profesorke Anđelke Bojović, kod koje je i magistrirala 2001. godine. Na istom smeru je i doktorirala 2017.godine kod profesora Dimitrija Pecića. Član je ULUS-a sa statusom slobodnog umetnika od 1998. godine. Dobitnica je brojnih nagrada (III nagrada Novembarskog Salona, Kraljevo; Nagrada za najbolji crtež iz Fonda FLU, itd). Priredila je preko20 samostalnih i učestvovala na preko 60 kolektivnih izložbi. Njene slike se nalazeu brojnim privatnim i muzejskim kolekcijama.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

IZLOŽBA: „Kolekcija kao ogledalo“

Izvor: DobreVesti.rs, 08.Feb.2023

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, otvorena je izložba „Kolekcija kao ogledalo“, koja će trajati do 22. marta 2023. godine.. .  . Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske”, koja je izazvala veliku pažnju publike. Ova izložba na reprezentativan način predstavlja...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.