Isus Hrist najveća filmska ličnost

Izvor: TvojPortal.com, 25.Apr.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isus Hrist najveća filmska ličnost

25.04.2011.  Izvor: Mc Portal
Život, stradanje i vaskrsnuće Isusa Hrista nadahnjivali su vrhunske umetnike dva milenijuma. Svoja najznačajnija dela mnogi slikari, pisci i muzičari posvetili su onome koji je sebe žrtvovao za spas svih duša. I najmlađa od svih, sedma umetnost, još iz vremena kada nije imala ni ton, ni boju, inspirisala se Novim zavetom.


Prvog filmskog Hrista igrao je, još 1898. godine, Frank Rasel, u priči o mukama koje je Gospod prošao do >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Golgote. Ovaj američki, nemi, crno-beli film režirao je Henri Vinsent, dok je jedno od poslednjih holivudskih ostvarenja na istu temu, “Stradanje Hristovo”, kao reditelj potpisao Mel Gibson. Film je nominovan za tri Oskara, osvojio 15 značajnih nagrada i bio među najvećim hitovima početkom trećeg milenijuma. Snimljen je sa budžetom od 30 miliona dolara, a već prvog vikenda zaradio je gotovo tri puta više. Prikazivan je u bioskopima širom sveta i najgledaniji je holivudski film koji nije napravljen na engleskom jeziku. Naime, glumci u priči o poslednjem danu Isusovog zemaljskog života govore armejskim, hebrejskim i latinskim.
Film počinje Isusovom agonijom u Getsimanskom vrtu. Apostoli spavaju pod stablima, dok ga Juda Iskariotski izdaje za 30 srebrenjaka. Završni kadrovi prikazuju vaskrslog Hrista. On ustaje iz groba, sa ranama na dlanovima. Uloga Isusa bila je poverena američkom glumcu Džejmsu Kavizelu, dok je Mariju Magdalenu igrala jedna od najlepših žena današnjice, italijanska zvezda Monika Beluči.
Ovu ekranizaciju pratile su i polemike zbog brojnih naturalističkih i brutalnih scena kojima je prikazano stradanje Sina Božjeg. Reditelj Gibson, branio je svoju viziju tvrdnjama da je jedino tako uverljivo mogao da prenese savremenom gledaocu sve patnje koje je prošao Nazarećanin. Mnogo više kritika, pa čak i demonstracije vernika širom sveta, kao i višegodišnje zabrane prikazivanja u zemljama poput Meksika i Čilea, doživelo je “Poslednje Hristovo iskušenje” Martina Skorsezea.
Bes i ogorčenje zbog ekranizacije istoimenog romana Nikolasa Kazancakisa, prvi put objavljenog 1951. godine, izazavalo je to što je Isus, iako oslobođen greha, i u literarnoj i u filmskoj verziji, prikazan kao podložan ljudskim slabostima poput straha, sumnje, depresije, nevoljnosti i pohote. Ni objašnjenje autora, koje je pratilo film, da u njemu život Isusov nije prikazan prema Jevanđelju, nije sprečilo protivnike da ga kvalifikuju kao “pornografiju”.
Još jedan velikan američkog filma, ali celih šest decenija pre Skorsezea, nije odoleo iskušenju da filmuje Hristov život. Bio je to legendarni Sesil de Mil, koji je 1927. godine snimio “Kralja nad kraljevima”. U njegovom fokusu našle su se poslednje nedelje koje je Hristos proveo među smrtnicima. “Kralj” je napravljen u crno-beloj tehnici, dok su samo scene vaskrsnuća snimljene u koloru, što je bilo pravo tehnološko čudo onog vremena.
Da bi sačuvao “duhovnu prirodu” svog dela, De Mil je pred saradnike stavio posebne uslove. Svi glumci potpisali su petogodišnje ugovore, kojima su se obavezali da će se uzdržavati “nebiblijskog ponašanja”. To je podrazumevalo da izbegavaju odlaske na utakmice, kartanje, obilaske noćnih klubova, plivanje, vožnju kabrioletom... Uprkos tome, tumač samog Isusa Hrista, H.B. Vorner, već se na snimanju “spetljao” sa jednom statistkinjom, a glumica Doroti Kaming, filmska Devica Marija, uz mnogo skandala po novinama, razvela se od prvog muža, reditelja Franka Eliota Dakina.
U različitim produkcijama, među kojima prednjače američka, britanska, italijanska, francuska i južnoafrička, do sada je snimljeno oko 60 filmova u kojima je glavni junak Hristos. Jedan je čak snimljen u Iranu: “Mesija” Nedara Talebzalaha, koji Isusov životopis zasniva kako na Jevanđelju, tako i na islamskim interpretacijama porekla hrišćanstva.
Na desetine filmova urađeno je i prema drugim biblijskim motivima i sa tematikom hrišćanstva. Najpopularniji je sigurno “Ben Hur” Vilijema Vajlera, sa Čarltonom Hestonom u glavnoj ulozi. Osvojio je rekordnih 11 Oskara. Roman Luisa Valasa, o Jevrejinu Benu Huru, koji prihvata Hristovu veru kao svedok njegovih pravednih muka, filmovan je čak četiri puta, dok je Senkjevičeva knjiga o ranohrišćanima “Kvo vadis domino”, od 1901. do 2001. imala desetak ekranizacija.

Izvor: http://www.novosti.rs

filmživotIsus Hriststradanjevaskrsnuće

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.