Istorija dubrovačke književnosti posle dva veka

Izvor: RTS, 31.Dec.2014, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Istorija dubrovačke književnosti" posle dva veka

"Kolo" ili "Plava biblioteka" Srpske književne zadruge, najstarija književna edicija na našim prostorima, danas broji 716 naslova. U toj antologijskoj biblioteci svake godine podjednako su zastupljena dela iz književnosti i nauke, pre svega istorije i istorije umetnosti.
U čuvenim sivo-plavim koricama u 2014. godini objavljeno je sedam novih naslova. Među njima je i "Istorija dubrovačke književnosti" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na koju se, kažu, čekalo 200 godina. Autor te velike naučne i književno-istorijske sinteze je profesorka Zlata Bojović.
Dubrovačka književnost je istorijska kategorija isto kao i Dubrovačka republika. Trajala je od 14. do početka 19. veka. U knjizi su obrađene četiri velike epohe-humanizam, renesansa, barok i prosvetiteljstvo.
U njoj je zastupljeno nekoliko stotina autora, počev od anonimnih stvaralaca i radova najranijih humanista poput Benka Kotruljevića, autora prve knjige o trgovini u kojoj su prvi književni zapisi, pa sve do epa "Osman" Ivana Gundulića i dela Ignjata Đurđevića koji u 18. veku predstavlja poslednje veliko ime dubrovačke književnosti.
Autor "Istorije dubrovačke književnosti" Zlata Bojović rekao je da je izvršena periodizacija što dosada nije urađeno i izvršena je klasifikacija.
"Tako da je to ono što je najviše moglo u ovom trenutku da se sažme u celinu a odmah da kažem da je veliki broj stručnjaka istraživao dubrovčaku književnost i da nije bilo svih tih prethodnih radova i studija i knjiga ni ovo ne bi moglo da se pojavi kao celina", rekao je Bojović.
Posle 50 godina, pred čitaocima je novi prevod stihova Seksta Propercija, rimskog pesnika s kraja stare ere za koji su zaslužni Gordan Maričić, Milica Kisić Božić i Jelena Todorović.
Knjiga "Prekratka je ljubav ma kolko da traje" izbor je njegovih elegija mahom posvećenih Cintiji-jednoj od najvećih pesničkih opsesija i opevanih žena svetskog pesništva.
.
Priređivač knjige Gordan Maričić rekao je da se trudio koliko je mogao da izbegne zamke Avgustove restauracije i da piše u patriotskom tonu i da mu je to uglavnom polazilo za rukom.
"Ovaj izbor rukovodi se filozofijom ljubavi koju Vojislav Đurić zove jednom od najdubljih u istoriji svetske književnosti .Uglavnom se izbor bazira na njima ali tu su još poneke pesme koje su značajne za Propercijeve ... stavove i kraljica elegija koja je posvećena metroni Korneliji", naveo je Maričić.
U 106. Kolu su i "Antičke teme", akademika Slobodana Dušanića, etnomitološke studije Nenada Ljubinkovića "Naši daleki preci" i likovno-istorijska sinteza Lazara Trifunovića "Srpsko slikarstvo od 1900 do 1950". Iz savremne domaće književnosti objavljene su "Izabrane pesme"Petra Pajića i roman "Povratak u Arkadiju" Slavice Garonje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.