Istorija beogradskih svetinja – svedočanstvo verske istorije Beograda

Izvor: RTS, 03.Maj.2018, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Istorija beogradskih svetinja" – svedočanstvo verske istorije Beograda

Našu prestonicu krasi multikulturalnost, što i privlači turiste koji dolaze iz svih krajeva sveta. Svojevrsno svedočanstvo verske istorije kosmopolitskog Beograda jeste i knjiga "Istorija beogradskih svetinja – hrišćanstvo, judaizam, islam". Autor je Zoran M. Jovanović, a objavio je "Službeni glasnik".
O istoriji našeg belog grada više se može saznati u monografiji gde je predstavljena prošlost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najznačajnijih verskih zajednica – crkava, džamija i sinagoga podignutih u užem jezgru prestonice, kraj ušća Save u Dunav, za koju je Zoranu M. Jovanoviću pripala nagrada grada Beograda za 2017. godinu iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

"Knjiga 'Istorija beogradskih svetinja' je jedinstvena po svom sadržaju i po obradi. Naime niko se do sada nije poduhvatio da rasvetli istoriju Beograda kroz istoriju sakralnih objekata kojih je na ovom prostoru bilo na stotine", navodi Borislav Čeliković, urednik izdanja "Istorija beogradskih svetinja".
"Istorija beogradskih svetinja" utemeljena je, ne samo na pisanim naučnim izvorima, već i areheološkim, kartografskim, fotografskim i drugim.
"To nisu objekti, to su samo mesta koja su hodočastili mnogi, pre svega monoteisti, oboženi i oni koji to nisu, a na meni je bilo da pokušam da sve unekoliko dramatizujem i da na neki način ukažem na to koliko zaboravljamo na druge", ističe Zoran M. Jovanović, autor knjige "Istorija beogradskih svetinja".
Knjiga o duhovnom životu na prostoru Beograda upućuje da još bolje upoznate našu prestonicu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.